Vorig jaar werd het 10-jarig bestaan gevierd. (FOTO: Geneviëve Soekhoe - archief)
Vorig jaar werd het 10-jarig bestaan gevierd. (FOTO: Geneviëve Soekhoe - archief) (Foto: )

11e editie Noordparkfestival

Aan het begin van de zomer vorig jaar was de 10e editie van het Noordparkfestival. Een gratis toegankelijk Zwijndrechts feest dat jaarlijks toch wel enkele duizenden bezoekers trekt.

Zwijndrecht - Wat in 2009 begon als een kleinschalig "feestje", groeide uit tot een jaarlijks terugkerend evenement waaraan van tijd tot tijd nieuwe elementen werden en worden toegevoegd. Want na twee jaar op het Raadhuisplein werd de Cultuurmarkt in 2013 gecombineerd met het Noordparkfestival in het park, waar beide manifestaties voordeel van hadden en hebben.

Veel artiesten traden op de podia van het Noordparkfestival op, vooral uit de plaatselijke gemeenschap en uit de regio. Zowel min of meer professionele bands en artiesten als amateurs, liefhebbers en aankomende talenten. Zo kregen de twee Zwijndrechtse shantykoren volop de gelegenheid hun kunsten te vertonen en de vele bezoekers gezellig te laten meezingen. Heel veel jong talent, voortkomend uit de cultuuroptredens op het Walburg- en het Develsteincollege, vond ook zijn weg naar de podia van het Noordparkfestival. Want het festival gaf en geeft graag de ruimte aan mensen die het nog niet helemaal gemaakt hebben op grote(re) podia.

Dankzij de Cultuurmarkt is in beeld gebracht hoeveel talent er, naast het muzikale, in Zwijndrecht is op het gebied van beeldende kunst. In de loop van de jaren hebben er naar schatting toch al gauw zo'n 50 beeldend kunstenaars geëxposeerd op de Cultuurmarkt. En niet alleen kunstenaars, er is daar ook aandacht voor het welzijnswerk en er is ruimte voor groepen/mensen met een migratieachtergrond.

In het Noordpark is het Beeldenpark Drechtoevers gevestigd. Met het Beeldenpark werkt het festival goed samen. Mede daardoor hebben veel Zwijndrechters kennis kunnen maken met de beelden in het Beeldenpark.

De afgelopen jaren kon het festival gerealiseerd worden dankzij subsidie van de gemeente Zwijndrecht. En daarnaast is het festival mede mogelijk gemaakt met een substantieel bedrag aan sponsoring,

Voor de 11e editie van het Noordparkfestival op zaterdag 29 juni 2019 pakt de organisatie ook weer flink uit. Want er wordt net als vorig jaar weer een tweede podium bij de entree van het Noordpark geplaatst. Daar vinden de wat meer traditionele optredens plaats, zoals van de shantykoren. Op het hoofdpodium is de wat meer festivalachtige muziek. De twee podia worden verbonden door de Cultuurmarkt, de vintagemarkt en een kleedjesmarkt voor kinderen. Natuurlijk zijn er de vaste onderdelen als het Kinderdorp en de modelbootjes en, nu wat uitgebreider, het foodcourt. Dat onmisbaar is, omdat sinds 2017 het festival 's avonds doorgaat tot 21:00 uur.

Het festival is gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op www.noordparkfestival.nl

Meer berichten