Rutger Sijstermans instrueert zijn spelers van Albatros.
Rutger Sijstermans instrueert zijn spelers van Albatros. (Foto: John de Pater)

'De praktijk is lastiger dan de theorie'

Het eerste seizoen van Rutger Sijstermans als hoofdtrainer van korfbalvereniging Albatros zit er bijna op. Conclusie van de coach: "Ik werk hier fijn, maar had gehoopt dat we verder zouden zijn met het type korfbal dat ik graag zie."

Door Jan J. Timmer

Zwijndrecht - Bij zijn aantreden als technisch verantwoordelijke man in Zwijndrecht stelde Sijstermans (32) zich ten doel om zijn team een dynamischer vorm van korfbal aan te leren, min of meer als kopie van hoe er in de nationale top gespeeld wordt. "De praktijk bleek echter een stuk lastiger dan de theorie", glimlacht de oud-speler van van PKC. "Er waren momenten in de zaalcompetitie die ervoor zorgden dat pragmatisch handelen slimmer was dan star vasthouden aan het te implementeren spel. We hadden namelijk óók punten nodig om niet in gevarenzone terecht te komen. Reden dus om terug te schakelen naar de vertrouwde vaste patronen. Uiteindelijk heeft dat er voor gezorgd dat we ons zowel in de zaal als op het veld in veiligheid hebben gespeeld. Maar dat wil niet zeggen dat we het nieuwe korfbal verder maar hebben laten lopen. Het proces is in gang gezet en de spelersgroep staat daar ook volledig achter. Je ziet ook zeker een ontwikkeling in de goede richting. Punt is alleen dat de echte automatismen in de wedstrijdpraktijk nog nét teveel tijd nodig hebben. Vaak gaat het om een halve seconde die je tekort komt om de speelwijze geolied te laten verlopen. Maar goed, dat is uiteraard trainbaar. Vandaar dat we, nu we ons gehandhaafd hebben en het resultaat niet meer zo van belang is, volop aan het werk zijn om ons verder te ontwikkelen. Belangrijke weken dus, net zoals straks na de zomervakantie de voorbereiding op het nieuwe seizoen cruciaal is. We willen nieuwe stappen zetten en ik heb er alle vertrouwen in dat die investeringen resultaat gaan opleveren. Ik blijf dat proces graag begeleiden. Komend seizoenen hopelijk daarna ook. Wie weet kunnen we in het nieuwe seizoen al gaan oogsten en een rol van betekenis gaan spelen in de bovenste regionen van de eerste klasse. Ik weet zeker dat het er in zit met deze selectie."

Rutger Sijstermans werkt overdag als logistiek leider van Herculan, een bedrijf dat gespecialiseerd is in sportvloeren. "Ik ben een jaar geleden in deze job begonnen en het bevalt me uitstekend", vertelt hij. "Wat ook leuk is: Albatros speelt haar thuiswedstrijden op een door ons geleverde vloer. Of ik daar de hand in heb gehad? Nee, ha ha! De vloer lag er al lang voordat ik bij Herculan ging werken. Maar uiteraard ben ik wel erg tevreden met het feit dat we op deze ondergrond spelen!"

Meer berichten