Hein van der Loo. (Foto: Privé)
Hein van der Loo. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Burgemeester Hein van der Loo voelt zich welkom

De nieuwe burgemeester van Zwijndrecht, Hein van der Loo (48), voelt zich 'ontzettend welkom' in de gemeente, zo vertelt hij daags na zijn installatie.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Woensdagavond 5 juni 2019 is een dag die voor altijd in het geheugen van Van der Loo gegrift zal staan. Die avond werd hij voor de eerste keer in zijn leven benoemd tot burgemeester. "Het was een onvergetelijke avond," vertelt Van der Loo. "Voor mijzelf was het een markering in mijn loopbaan en in mijn leven. Het afleggen van de eed, de overdracht van de voorzittershamer, het overhandigen van de ambtsketen – allemaal momenten die het voor mij heel tastbaar maken dat ik nu echt burgemeester ben."

Toen Van der Loo werd voorgedragen als burgemeester, omschreef de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad hem als 'sociaal zeer vaardig, wendbaar en signaalgevoelig'. Navraag leert dat Van der Loo een luisterende burgemeester is. Zelf zegt hij daar over: "Wil je alle onderwerpen goed begrijpen, dan is veel vragen stellen en doorvragen belangrijk. Dat geldt voor mij maar eigenlijk voor iedereen. Als we met z'n allen begrijpen waarom iemand iets vindt, dan kun je iets bereiken met elkaar."

Om de inwoners en ondernemers van Zwijndrecht goed te leren kennen, heeft de burgemeester 'Broodje met de burgemeester' in het leven geroepen, een activiteit waarbij inwoners en ondernemers van de gemeente Van der Loo kunnen uitnodigen voor een broodje bij hem of haar thuis, bij een vereniging of bij een bedrijf en hem over Zwijndrecht of Heerjansdam kunnen vertellen. De burgemeester neemt zijn eigen boterhammen mee. "Er is al enorm veel belangstelling voor. Hoe dat komt? Mensen willen graag vertellen over wat hen bezighoudt. En misschien is het ook oprechte nieuwsgierigheid naar wie die nieuwe burgemeester nu eigenlijk is."

Van der Loo – die getrouwd is en vier kinderen heeft - heeft al met diverse inwoners kennisgemaakt. "Ik heb al op een aantal plekken in de gemeente mensen gesproken. Ik kom graag in Kort Ambacht, waar ik het heel bijzonder vind om te zien hoe mensen daar kleur geven aan de wijk. Bijvoorbeeld door het opknappen van de voortuin. Het Hart van Meerdervoort vervult er ook een hele mooie functie als wijkgebouw.  Verder kom ik graag op het Veerplein. Daar proef je de geschiedenis van Zwijndrecht in relatie tot Dordrecht en het hele achterland van de randstad. En ik kom graag in de groene delen van de gemeente, zoals het Develbos bij de manege, natuurgebied Hooge Nesse, het gebied Kijfhoek. Ik rijd ook met veel plezier over de dijk naar Heerjansdam, naar het Waaltje. Overal waar ik kom, voel ik me ontzettend welkom. Dat is fijn binnenkomen!"

De burgemeester ziet een aantal uitdagingen voor de gemeente. De thema's veiligheid, leefbaarheid, groei en groen gaan hem aan het hart. "Groei gaat vooral over bouwen en banen. Hoe staan werken en wonen in relatie tot het groene karakter van onze gemeente? Ik zie kansen om Zwijndrecht samen met sociale en economische partners verder te laten groeien."


 

Meer berichten