Fer Versteeg op de locatie waar het allemaal gaat gebeuren: 't Waaltje.
Fer Versteeg op de locatie waar het allemaal gaat gebeuren: 't Waaltje. (Foto: John de Pater)

Heerjansdam als NK-zwemarena

Heerjansdam is twee jaar lang dé locatie waar het NK Open Water Zwemmen gehouden wordt. Fer Versteeg en een grote groep vrijwilligers zijn al druk in de weer om het spektakel tot in detail voor te bereiden.

Door Jan J. Timmer

Heerjansdam - Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus gaat het gebeuren op en rond 't Waaltje, de plek waar ook in 2018 het NK gehouden werd. "Destijds kregen we op het laatste moment de wedstrijden toegewezen omdat er op de oorspronkelijke locatie De Bosbaan in Amsterdam, blauwalg werd geconstateerd. "De KNZB zat enorm met de situatie in zijn maag en vroeg ons of het NK naar Heerjansdam verplaatst kon worden. We hebben het project toen samen met de organisatie uit Amsterdam opgepakt en neergezet. De hulp die we kregen van de gemeente en instanties als Rijkswaterschap en het Hoogheemraadschap was geweldig. We hadden bijvoorbeeld binnen tien dagen alle vergunningen rond alsmede de metingen van de waterkwaliteit. Ook werkten diverse verenigingen enorm mee, zoals De Lansingh, ZVVS en De Devel en kregen we mooie respons van ondernemers en vrijwilligers. Het NK mondde daardoor uit in een fraai evenement dat was ons betreft naar meer smaakte! Na afloop ervan ben ik eerst een maand op vakantie geweest naar Canada om bij terugkomst bij de zwembond te melden dat Heerjansdam samen met haar partners het NK opnieuw wilde gaan organiseren. Er bleken nog vier kandidaten te zijn, sommige zelfs al met een compleet bidbook, maar wij kregen de toewijzing. Behalve het NK Open water Zwemmen organiseren we dat weekeinde nog veel meer, waaronder de eerste triathlon van Heerjansdam, de 'Kilometer van Heerjansdam -speciaal voor recreanten- en een zwemloop. Het wordt dus twee dagen feest aan 't Waaltje. Om de boel beheersbaar te houden hebben we wél limieten gesteld aan het aantal deelnemers. Het is beter om daar iets voorzichtig in te zijn. In geval van succes kunnen we altijd nog doorgroeien. Hoe dan ook: we verheugen ons enorm op wat komen gaat. we gaan er een feest van maken!"

In Heerjansdam heeft men al veel ervaring met het organiseren van zwemwedstrijden in open water. "De eerste wedstrijd in dat kader vond hier vijftien jaar geleden plaats", weet Fer Versteeg, zelf al tientallen jaren betrokken bij de zwemsport e één van de drijvende krachten achter stichting 'Heerjansdam Challenge'. "Ook hier trekken we op met de KNZB, de activiteitenvereniging en zwemclubs als De Lansingh, De Devel en ZVVS. De triathlon dit jaar is nieuw. Ook daar verwachten we veel enthousiasme voor."

Meer berichten