Theater Spektakel was volledig versierd met decorstukken uit de bioscoopwereld. (FOTO: Mary-Ann Struijk van Fotostudio POPpictures)
Theater Spektakel was volledig versierd met decorstukken uit de bioscoopwereld. (FOTO: Mary-Ann Struijk van Fotostudio POPpictures)

Grote opbrengst 'De Lach en de Traan'

Begin juni vond de vierde editie plaats van 'De Lach en de Traan' plaats. Deze theatermiddag stond in het teken van het thema 'film' en Theater Spektakel was volledig versierd met decorstukken uit de bioscoopwereld. Een mooie opbrengst voor meerdere goede doelen volgde. Organisator Bianca van Noort vertelt over de weg naar deze dag toe.

Door Mirthe van Wijngaarden

ZWIJNDRECHT - In 2000 werd De Lach en de Traan voor het eerst georganiseerd door de Zwijndrechtse Bianca van Noort. Nu, negentien jaar later, vond de theatermiddag voor de vierde keer plaats. "Ik vind het gewoon erg leuk om zoiets te organiseren, zeker als het voor een goed doel is", glundert Bianca. De organisatie ligt volledig in haar handen. Voorgaande jaren werd er een cheque overhandigd aan een landelijk goed doel. Maar in juli ontstond het idee om in plaats van een geldbedrag, spullen te schenken aan een klein goed doel. In oktober ging Bianca in gesprek met PAK AAN Zwijndrecht om haar te helpen met haar actie. Het startbudget: nul euro. Bianca: "Het idee ontstond toen ik me realiseerde dat wij thuis twee gezonde kinderen hebben. Dat is een geschenk, het is niet vanzelfsprekend." Wat volgde was een gesprek met jeugdzorg- en onderwijsinstelling De Horizon in Rotterdam. Het plan was om in totaal negen fietsen te schenken. Maar dat liep anders. Bianca: "Binnen twee maanden hadden we die negen fietsen al verzameld. Vervolgens liep alles zo voorspoedig dat we besloten meerdere producten te schenken aan verschillende goede doelen." De eindopbrengst: dertien fietsen, drie djembés en keyboards, een spiegelreflexcamera, een trampoline en drie floatkussens. De opbrengst werd verdeeld over jeugdzorginstellingen De Horizon en de Zeeboerderij en de dagopvang voor meervoudig gehandicapte kinderen De Kleine Oase. "Het is mooi dat je met een idee begint dat steeds groter wordt. Ik voel me trots en dankbaar als ik zag hoe blij iedereen was toen ze de spullen in ontvangst namen."
Bianca vond het erg belangrijk dat er tijdens de theatermiddag een zo'n breed mogelijk programma was. De zaal in Spektakel zat zo goed als gevuld en zowel jong als oud verkozen het theater boven het zomerse weer. Muziek, dans en theater - allemaal optredens van artiesten uit de regio - wisselden elkaar af en werden ook gecombineerd. Een lach en een traan wisselden elkaar af. En of Bianca ook nog een traantje heeft weggepinkt? "Oh ja, dat was ik toen ik het nummer 'Fiets' zong van Herman van Veen."
"De dag kan niet zonder de mensen die met veel liefde hebben geholpen en de artiesten die vrijblijvend optraden. En mijn familie heeft me ook al die maanden gesteund," vertelt Bianca. Nu vindt ze het vooral fijn dat alles weer achter de rug is, maar ze zit erover na te denken om er een jaarlijks evenement van te maken. "Ik wil de Zwijndrechtse inwoners gewoon een leuke middag bezorgen." En het thema voor de volgende middag heeft ze ook al in haar hoofd: "Het Songfestival!", lacht Bianca.

Meer berichten