Het opleidingskoor Belle Magali staat onder leiding van zangpedagoge Ilona van Grondelle-de Kievit. (FOTO: Jolanda Verboog)
Het opleidingskoor Belle Magali staat onder leiding van zangpedagoge Ilona van Grondelle-de Kievit. (FOTO: Jolanda Verboog) (Foto: )

Talentenconcert Belle Magali

Het opleidingskoor Belle Magali, onder leiding van zangpedagoge Ilona van Grondelle-de Kievit, treedt zaterdag 29 juni op in De Wijnstok in Dordrecht. Tijdens het Talentenconcert zingen twaalf van de vijftien leerlingen solo, in duo's of in trio.

Door Mirthe van Wijngaarden

ZWIJNDRECHT – Inmiddels bestaat Belle Magali alweer drie jaar en is in de tussentijd Ilona afgestudeerd als kindercoach. Ilona, woonachtig in Zwijndrecht, hoopt haar werk vol te houden in deze regio: "Het is zo leuk om kinderen les te geven en te zien wat voor plezier ze hebben met het zingen. Het is mijn droom om te werken met een koor van meer dan twintig kinderen." Trots vertelt ze dat ze bewust ervoor heeft gekozen om haar focus van zelf zingen, de uitvoerende kant, te verleggen naar het coachen van jong talent. "Coachen is magnifiek. Daar ligt mijn kracht."

Het opleidingskoor Belle Magali bestaat uit vijftien meiden in de leeftijd tien tot twintig jaar oud. Zeven daarvan hebben ook nog zangles bij Ilona. "Hierdoor ontwikkelen ze zowel hun koorstem als solostem." En dat wil Ilona specifiek belichten tijdens het Talentenconcert. Het idee werd geboren in februari en vanaf het begin heerste er direct enthousiasme onder de leerlingen. "Solo zingen is niet niks, maar toch kozen twaalf leerlingen ervoor om het doen. Het was mijn doel om jong talent een podium te geven." Verrassend genoeg vallen op dit moment de zenuwen mee onder de jonge zangeressen. "Pas als ze wat ouder zijn, worden ze zich steeds meer bewust dat ze voor een publiek zingen. Zeker de kleintjes maken zich nergens druk om, ze gaan er gewoon staan", lacht ze.

Tijdens het concert begeleiden organist en pianist Johan den Hoedt en fluitiste Jeanette Jelier-den Hoedt de leerlingen en spelen ze ook zelf instrumentale stukken. Het koorrepertoire bestaat voornamelijk uit liederen van Bob Chilcott en daarnaast zijn dus de solostukken te beluisteren. "Het initiatief van het kiezen van de solostukken lag bij de meiden zelf. Ik wil ze daar totaal vrij in laten, ze moeten niks van mij. Het is belangrijk dat ze zelf leren er creatief mee om te gaan." Zo hebben de jonge zangeressen van een trio zelf bedacht wie welke passage zingt en wanneer ze samen zingen. Vorige week woonde Ilona nog een concert bij waar drie meiden met elkaar zongen en toen moest ze wel een traantje wegpinken. "Ze zijn zo flexibel, vol passie en hebben een band met elkaar. En als mensen dan na afloop zeggen: 'Wij zien meisjes, maar horen volwassen, geschoolde stemmen', dan kan ik daar zo van genieten", glundert Ilona.

Zaterdag 29 juni treedt Belle Magali op in De Wijnstok in Dordrecht. Het Talentenconcert begin om acht uur 's avonds en de entree is gratis. Meer informatie over het koor en Ilona is te vinden op haar Facebook.

Meer berichten