Het gecombineerde A-jeugd team. Foto: Chantal Buster / sv Conventus
Het gecombineerde A-jeugd team. Foto: Chantal Buster / sv Conventus (Foto: )

Samenwerkingsverband handbaltak sv Conventus

De handbaltak van sv Conventus gaat voor het seizoen 2019 – 2020 een samenwerking aan met handbalverenigingen Saturnus'72 uit Ridderkerk en DES'72 uit Papendrecht. Voor de jongens A-jeugd en heren-seniorenteams komt er een vergaande samenwerking, waardoor spelers meer mogelijkheden krijgen om door te groeien of een stapje terug te doen.

ZWIJNDRECHT - Voor het komende seizoen gaan Conventus, Saturnus en DES een vergaande samenwerking aan op gebied van de A-jeugd en de senioren: onder de naam 'Handbal Drechtsteden' zullen er gezamenlijk vier of vijf senioren- en twee A-jeugdteams worden ingeschreven. Bij de senioren zal één team in worden geschreven in de hoofdklasse, twee in de wedstrijdklasse en één of twee in de breedtesport. Onder leiding van voormalig Conventus keeper en trainer/coach André de Waal zal er een brede selectie ontstaan, waar spelers van alle drie de verenigingen naar door kunnen groeien. Andersom gaat dit ook op: spelers die nu hoger spelen dan ze zouden willen, kunnen nu een stapje terug maken. Inmiddels wordt er al ruim een maand samen getraind door de spelers die aanspraak willen maken op een plaatsje in de selectie en de jeugd. Ook zijn er zelfs al eerste oefenwedstrijden in het samenwerkingsverband gespeeld.

De afgelopen jaren kampt de handbalsport in Nederland met een teruglopend aantal mannelijke spelers, zowel in de jeugd als de senioren. Dit zorgde er afgelopen seizoen al voor dat Conventus net niet genoeg spelers had voor twee seniorenteams en zich genoodzaakt zag om terug te gaan naar één team. Dit had als gevolg dat verschillende spelers ongewild een stap terug moesten doen.

Eenzelfde beeld is zichtbaar bij de jongensteams in de oudere leeftijdscategorieën: afgelopen seizoen waren er in heel Nederland nog maar 35 A-jeugd teams actief! Deze krapte op het gebied van spelers was bij Conventus ook zichtbaar, waardoor sommige spelers van 17 of 18 jaar met dispensatie nog mee mochten spelen bij de B-jeugd om zo een volwaardig team te hebben.

De situatie bij Saturnus en DES was de afgelopen jaren niet anders: ook bij deze verenigingen kon de handbalsport voor senioren niet op elk niveau aangeboden worden, terwijl ook deze verenigingen moeite hadden om voldoende spelers voor jeugdteams te vinden. Voor het 2018 – 2019 seizoen resulteerde dit op gebied van de senioren al in een eerste samenwerking, met een combinatieteam van Saturnus en DES dat in de breedtesport in werd geschreven.

Meer berichten