Groote Lindt strompelde uiteindelijk over de finish in seizoen 2018-2019.
Groote Lindt strompelde uiteindelijk over de finish in seizoen 2018-2019. (Foto: Maarten de Pater)

Voetbalrapport clubs: te vaak 'net niet'

De vijf voetbalclubs uit Zwijndrecht en Heerjansdam kunnen over het algemeen terugkijken op een redelijk seizoen. Drie van de vijf bereikten de nacompetitie, geen enkele van het trio wist promotie te bewerkstelligen. En VVGZ, dat degradeerde als enige.

Door Jan J. Timmer

Zwijndrecht - Om met die laatste club te beginnen: de degradatie van VVGZ was hoogst ongelukkig en niet nodig geweest. Maar het gebeurde wél ondanks 34 punten in de reguliere competitie en een historie van twintig jaar onafgebroken eersteklasserschap. Het is aan de nieuwe trainer Fop Gouman om 'de Vogels' terug te brengen naar het oude niveau. Geen eenvoudige opdracht in een voetbalomgeving waar clubs om je heen betalen en VVGZ principieel de hand op de knip houdt, zoals het een echte amateurclub betaamt. Alleen daarom al mag je hopen op een snelle rentree in de eerste klasse. Rapportcijfer: 5,0.

Heerjansdam finishte in 1C als derde en mag dus best tevreden zijn. Het lijkt er op dat de groenzwarten aardig naar vermogen hebben gepresteerd. De ultieme beloning bleef uit. In de nacompetitie bleek SHO de betere... eh.... gelukkigste. Rapportcijfer: 7,3. Pelikaan beleefde een soortgelijk seizoen (derde en stranden in de nacompetitie), maar terugkijkend had er meer in kunnen zitten. Het echt niet zo indrukwekkende Nivo Sparta werd in 2F kampioen met slechts drie punten voorsprong op de 'Peli's'. Een gemiste kans? Wie zal het zeggen. Rapportcijfer: 7,0.

Tja, en dan Groote Lindt. Bijna het hele seizoen kreeg je bij de Zwijndrechtse derdeklasser het idee dat ze zich in de strijd om het kampioenschap konden mengen om uiteindelijk tot de conclusie te moeten komen dat zelfs plaatsing voor de nacompetitie aan trainer Serge van den Hurk en zijn mannen voorbij ging. De Lindt bleek op de juiste momenten over een gebrek aan 'piekvermogen' en winnaarsmentaliteit te beschikken en werd daar hard op afgerekend. Hopelijk volgend jaar beter. Voor nu is er het rapportcijfer 6.0. Net voldoende maar een te lage score gezien de capaciteiten.

ZBC'97 vocht een seizoen lang met BZC Zuiderpark om de titel in zijn vierde klasse om uiteindelijk met lege handen te eindigen omdat het doelsaldo van de Zwijndrechters minder goed was dan van hun Rotterdamse rivaal. ZBC werd vervolgens veroordeeld tot de nacompetitie waarin men matig presteerde. Een pijnlijke ervaring voor een team met tal van spelers die op aanmerkelijk hoger niveau gespeeld hebben dan de vierde klasse en verwacht hadden redelijk eenvoudig te promoveren. Rapportcijfer: 5,5.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden