Zes jaar geleden opende het Zwijndrechtse Repair Café zijn deuren en inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend bezoekers geweest.
Zes jaar geleden opende het Zwijndrechtse Repair Café zijn deuren en inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend bezoekers geweest. (Foto: )

Zwijndrechts Repair Café: "Wij willen die cirkel doorbreken"

Door: Mirthe van Wijngaarden

In oktober is het tien jaar geleden dat Martine Postma, destijds journaliste, het allereerste Repair Café ooit organiseerde in Amsterdam. Zes jaar geleden opende het Zwijndrechtse Repair Café zijn deuren en inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend bezoekers geweest. De non-profitorganisatie blijft groeien. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.

ZWIJNDRECHT/H.I.AMBACHT - Het begon allemaal zeven jaar geleden. Toendertijd kreeg voorzitter Ineke de Kok namens Wijkplatform Kort Ambacht de vraag of er iets ondernomen kon worden voor mensen met een wat kleinere portemonnee. Bij het onderzoeken van de mogelijkheden raakte Ineke geïnspireerd door een televisie-item wat over het Repair Café ging. Een jaar van voorbereidingen volgde: er werd subsidie aangevraagd, een werkplek gekozen en 25 vrijwilligers verzameld. De vrijwilligers bestaan uit veelal gepensioneerde mensen met een technische achtergrond. Zij zijn gespecialiseerd in reparaties van allerlei (huishoudelijke) apparaten, maar ook bijvoorbeeld van meubels, fietsen of verstelwerk. Vaak hebben ze hun ervaring opgedaan door een combinatie van werk en hobby. Destijds was de Zwijndrechtse locatie bij de opening het 93e Repair Café van Nederland; inmiddels is het totale aantal in Nederland opgelopen tot 453, met wereldwijd 1861 vestigingen.

Vanwege de grote bezoekersaantallen in Zwijndrecht werd er in november 2018 besloten om het aantal openingsdagen van het Repair Café te verdubbelen naar twee zaterdagen in de maand. Gerard de Groot, al anderhalf jaar vrijwilliger, vertelt dat jongeren en andere mensen steeds meer stilstaan bij duurzaamheid. "Tegenwoordig produceren fabrikanten hun producten zo goedkoop mogelijk, om zoveel mogelijk te verkopen. Daardoor gaan apparaten sneller kapot vergeleken met vroeger. Demonteren en repareren is vaak niet meer mogelijk. Wij willen die cirkel doorbreken." Diverse producten komen voorbij in het Repair Café: koffiezetapparaten, oude radio's, stofzuigers of zelfs een accordeon. Een reparatie scheelt geld, spaart het milieu en is daarnaast ook leerzaam. Gerard: "Het echte repareren zijn we een beetje verleerd. We zijn gewend om achter een beeldscherm te zitten." Ineke vult hem aan: "Maar er zijn juist mensen nodig die goed met hun handen kunnen werken."

Naast duurzaamheid als hoofddoel en de leerfunctie, speelt de sociale factor ook een grote rol. De bezoekers, die variëren van 35 tot bijna 100 jaar en met verschillende etnische achtergronden, komen ook graag langs om een praatje te maken. Zo is er een aantal vaste klanten dat regelmatig het Café binnenstapt voor een gesprek met de vrijwilligers. Ineke en Gerard vertellen dat het erg dankbaar en bevredigend werk is. "Uit nieuwsgierigheid werken de vrijwilligers en de bezoekers samen om het meegebrachte product te repareren. Dat is soms een uitdaging, maar bij 65% van de gevallen slagen de reparaties."

Meer informatie op www.repaircafe-zwijndrecht.nl

Meer berichten