Afgelopen zaterdag werd tijdens het programma Bram & Jurgen het partnerschapscontract ondertekend.
Afgelopen zaterdag werd tijdens het programma Bram & Jurgen het partnerschapscontract ondertekend. (Foto: )

ATOS RTV en Stichting Jong Zwijndrecht gaan samenwerking aan

Door: Mirthe van Wijngaarden

Zaterdag 27 juli tekenden lokale omroep ATOS RTV en Stichting Jong Zwijndrecht een partnerschapscontract. Tot en met 2022 zullen de twee organisaties met elkaar samenwerken op meerdere vlakken. De partijen gaan elkaar versterken op het gebied van onder andere bekendheid, activiteiten en het uitbouwen van een netwerk in de Zwijndrechtse samenleving.

Zwijndrecht/H.I.Ambacht - Oprichtster van Stichting Jong Zwijndrecht Chantal Buster: "Anderhalf jaar voor de oprichting ontstond het idee voor deze stichting. Bij vrijwilligerswerk wordt er tegenwoordig vaak uitgegaan van een vast aantal uren per week met specifieke werkzaamheden. Veel mensen, ook jongeren, zijn zoekende naar wat ze willen. Als ze niet zijn aangesloten bij een vereniging, waar moet je dan zijn voor het opbouwen van een netwerk?"

TijdVoorActie

Onder het landelijke inspiratienetwerk TijdVoorActie werd het jongeren vrijwilligersnetwerk in maart 2018 opgericht. Inmiddels zijn er zo'n zeventig jongeren actief die zich minimaal vier uur per jaar inzetten voor uiteenlopende activiteiten in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Ze helpen mensen die een klein of geen netwerk hebben met bijvoorbeeld muren schilderen, opruimen, tuinieren of bij een klusdag.

Verfrissing

Désiré de Graaf, mede-pionier van de stichting, vertelt dat op deze manier de werkzaamheden laagdrempelig zijn. "Hierdoor kunnen jongeren iets betekenen voor anderen, andere jongeren ontmoeten en zelf bepalen wanneer ze dit kunnen doen. Ons doel is om driehonderd jonge vrijwilligers tussen de vijftien en dertig jaar in ons netwerk te hebben." Chantal en Désiré vinden het belangrijk dat jongeren ook inspraak hebben bij de stichting. In het bestuur zitten dan ook meerdere jongeren. "Ze komen uit een ander tijdperk en weten bijvoorbeeld veel over social media. Ze zorgen voor verfrissing, hebben een andere visie, goede ideeën en durven vragen te stellen."

Contract

Vorig jaar kwamen Stichting Jong Zwijndrecht en ATOS RTV al met elkaar in aanraking tijdens de Winter3Daagse. Op het Noordparkfestival in juni werd Chantal Buster geïnterviewd door ATOS RTV-evenementencoördinator Bram de Waard. Een maand van gesprekken volgde en afgelopen zaterdag werd er tijdens het programma Bram & Jurgen het nieuwe partnerschapscontract ondertekend.

Verbinding

Beide organisaties zijn erg enthousiast over de nieuwe samenwerking. Chantal en Désiré: "ATOS RTV kan ons helpen om meer bekendheid te creëren in de omgeving. Daarnaast werken er veel jonge vrijwilligers bij de lokale omroep. We willen graag verbinding maken tussen alles wat er al is: verenigingen, mensen, maar ook stichtingen en bijvoorbeeld ATOS RTV." Bram vult haar aan: "We gaan ons onder andere bezighouden met activiteiten van Stichting Jong Zwijndrecht. Zo zijn we plan om op 12 oktober, de Maatschappelijke Klusdag, verslaggevers mee te sturen om daar radio te maken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden