Diverz gaat met acht ouderen naar Amsterdam toe om mee te varen. (Foto: Guus Buitink)
Diverz gaat met acht ouderen naar Amsterdam toe om mee te varen. (Foto: Guus Buitink) (Foto: Guus Buitink)

Boot met roze ouderen van Diverz

Door: Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Op verzoek van Diverz heeft de stichting MBZ uit Zwijndrecht het financieel mogelijk gemaakt dat een groep van acht roze ouderen uit Zwijndrecht op zaterdag 3 augustus kunnen meevaren op een themaboot van stichting Roze 50 plus. Heel belangrijk, vertelt opbouwwerker Jos Vlasblom van Diverz.

Gezicht

"Daarmee krijgen 'onze' roze ouderen uit Zwijndrecht een gezicht en hebben zij waarschijnlijk een onvergetelijk feestelijke dag voor LHBTI'ers en duizenden anderen in Amsterdam. De Canal Pride is een groot en opvallend evenement in Amsterdam. Het wordt landelijk op TV uitgezonden. Er is ook discussie over of dit evenement een positieve bijdrage levert aan de homo emancipatie. Het is belangrijk dat wij de discussie voeren over diversiteit en tolerantie in de samenleving. Onze roze ouderen hebben vaak gestreden voor die tolerantie en de vrije manier waarop jongere mensen nu kunnen leven."

Onvergetelijke dag

Heel mooi, vindt Jos. "Het is toch fantastisch dat de stichting MBZ dit initiatief wilde sponsoren en roze ouderen uit Zwijndrecht daarmee een onvergetelijke dag kunnen bezorgen. Maar het gaat om de boodschap en het thema; Remember the past, create the future' waarmee we de Stonewall-rellen herdenken die 50 jaar geleden in New York uitbraken en een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden." Diverz voert een actief beleid om kwetsbare groepen, waaronder Roze 50 plussers en in het verlengde daarvan de doelgroep LHBTI van alle leeftijden, te ondersteunen in Zwijndrecht. Roze 50 plussers zijn mensen die 50 jaar of ouder zijn en behoren tot de groep Lesbische, Homo - of Biseksuelen, Transgenders of Interseksuelen.

Bijeenkomsten

Om deze reden organiseert Diverz sinds 2017 maandelijkse bijeenkomsten voor Roze 50 plussers in Zwijndrecht. Deze bijeenkomsten worden goed bezocht. Jos: "Het doel van die bijeenkomsten is dat roze ouderen elkaar op een veilige manier kunnen te ontmoeten en - onder andere - hun sociaal netwerk kunnen te vergroten. Roze 50 plus activeert, stimuleert en faciliteert mannen en vrouwen uit de achterban om contacten te leggen en het gesprek met de omgeving aan te gaan omdat emancipatie een proces is dat door de achterban zelf gedragen moet worden. Iedereen wil graag zichzelf kunnen zijn, zich openlijk kunnen uiten en gelijkwaardig worden behandeld. Omdat Diverz het belangrijk vindt om deze kwetsbare doelgroep te ondersteunen, vinden we het mooi dat acht roze ouderen meegaan naar de Canal Pride in Amsterdam."

Meer berichten