Blokfluitjuf Daphne Heester. (Foto: Privé)
Blokfluitjuf Daphne Heester. (Foto: Privé) (Foto: )

EMM geeft gratis blokfluitlessen

Muziekvereniging EMM uit Heerjansdam biedt 10 gratis blokfluitlessen aan voor kinderen van
groep 5 tot en met 7 van de basisschool. Er wordt direct na de zomervakantie mee gestart, in september.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - EMM is altijd bezig met het betrekken van de jeugd van Heerjansdam bij het maken van muziek, vertelt Trude Groeneveld van EMM. "Dat doen we bijvoorbeeld door het geven van muzieklessen op de scholen en door het houden van speciale kinderconcerten. We willen muziekonderwijs graag heel laagdrempelig aanbieden. We denken dat de interesse voor muziek maken aangewakkerd kan worden door het te ervaren. Daarom gaan de leerlingen tijdens de blokfluitlessen ook niet alleen op een blokfluit spelen, maar zal er ook ruim voldoende aandacht zijn voor andere instrumenten."

Het is een bewuste keuze om gratis blokfluitlessen te geven, zegt Trude. "We doen dit omdat we het ieder kind gunnen het plezier van samen muziek maken te ervaren. En natuurlijk ook omdat we als vereniging graag willen verjongen door nieuwe jonge leden te werven. Het seizoen 2019-2020 staat voor EMM in het teken van ledenwerving, het eerste half jaar de jeugd en voor het tweede half jaar hebben we leuke acties in petto voor volwassenen die (weer) een instrument willen leren bespelen."

Het gaat goed met het aantal aanmeldingen voor de lessen. "We hebben al een flink aantal aanmeldingen ontvangen, zelfs van buiten Heerjansdam. Door het in verschillende media te melden hopen we natuurlijk dat we veel kinderen en ouders enthousiast maken. Omdat het na schooltijd is en in de school gegeven wordt is het makkelijk voor kinderen om mee te doen. Na afloop van de 10 lessen geven de leerlingen een echt concert voor publiek, waarbij de ouders, opa's en oma', vriendjes en vriendinnetjes kunnen komen kijken. Bij EMM is de eerste les altijd gratis. We hebben een aantal keer 3 gratis lessen aangeboden op verschillende instrumenten, daar werd altijd goed gebruik van gemaakt. Dat we 10 gratis lessen aanbieden is nieuw en uniek."

Het mag nog wel wat beter gaan met de populariteit van blokfluit spelen. Trude: "Blokfluit spelen is op zich niet zo populair. Maar na de gratis lessen kan een kind makkelijk doorstromen naar bijvoorbeeld slagwerk, trompet of saxofoon. Het voordeel van de blokfluitlessen is dat de basis voor noten lezen en samenspel dan al gelegd is, en de overstap naar een ander instrument makkelijker wordt. Iedereen kan geluid krijgen uit een blokfluit en je kunt al heel snel een echt liedje spelen. Het is een klein en makkelijk instrument dat je overal mee naar toe kunt nemen. Dus je kunt ook je opa en oma of je oom en tante laten horen wat je al geleerd hebt." Zie www.emm-heerjansdam.nl voor meer informatie.
 

Meer berichten