Gezicht vanaf de snelweg op de Jan Campert- en Dr. Boutensstraat met de Finse woningen in de jaren vijftig (Bron: http://fotos.serc.nl).
Gezicht vanaf de snelweg op de Jan Campert- en Dr. Boutensstraat met de Finse woningen in de jaren vijftig (Bron: http://fotos.serc.nl). (Foto: )

Historisch Zwijndrecht: De Finse woningen

Door Maurice de Jongh, Historische Vereniging Zwijndrecht

Tussen de Jan Campertstraat en de Celebeslaan bevinden zich een aantal woningen, die veelal in het bezit zijn van de woningbouwverenigingen. Het is een echte volksbuurt, die doorkruist wordt door de rijksweg A16. Veel van de huizen dateren uit de jaren veertig en vijftig. Vooral de 'Finse woningen' zijn duidelijk herkenbaar met hun sierlijke boogjes boven de ramen en deuren.

ZWIJNDRECHT - Toch staat de toekomst van deze woonwijk op het spel, want de gemeente Zwijndrecht heeft grootse plannen met dit gebied. In een dappere poging de barrière, die de snelweg vormt, te doorbreken, zullen de woningen moeten wijken voor nieuwbouw. Dat is zonde, want de huizen voldoen misschien niet meer aan de hedendaagse wooneisen, maar zij kennen een prachtige en bijzondere geschiedenis. Net na de Tweede Wereldoorlog was de bevolking, net als de economie in Zwijndrecht groeiende en dat betekende dat er snel nieuwe huizen gebouwd moesten worden. De gemeenteraad wilde echter eerst meer onderzoek doen naar de woningen. Zo werden diverse tripjes georganiseerd naar bouwprojecten, waar dezelfde soort huizen werden gebouwd. Onder meer werd het Limburgse Terwinselen bezocht. De ambtenaren noemden de uitstapjes een groot succes en in 1948 werd groen licht gegeven voor de bouw van 148 woningen aan weerszijden van de snelweg.

Zwijndrechtse daadkracht

Dit project was op allerlei manieren bijzonder. Allereerst werd een deel van de bouwkosten gefinancierd door een aantal Zwijndrechtse bedrijven en fabrieken. Op die manier kon er snel met de bouw begonnen worden en hoefde men de subsidies van de overheid niet af te wachten. Daarnaast is ook het feit dat er gebruik werd gemaakt van hout uit Finland bijzonder te noemen. Op die manier kon men namelijk het probleem van materiaal schaarste omzeilen. Dat dit een uniek en internationaal project was, bleek uit het feit dat er zelfs een Finse afgezant naar Nederland afreisde om de eerste balken op de bouwplaats te monteren. Hier werd in de kranten uitgebreid bij stilgestaan. Al snel stonden de huizen bekend als de 'Finse woningen'.

Gretig aftrek

Binnen anderhalf jaar waren alle 'Finse woningen' opgeleverd en bewoond. Het moet een nette buurt geweest zijn met grote tuinen en veel openbaar groen. Zo woonden er vooral 'topwerknemers' uit het Zwijndrechtse bedrijfsleven. Deze bedrijven hadden veel geïnvesteerd in de woningen en in ruil daarvoor kregen hun werknemers voorrang. Sinds die tijd vonden de woningen altijd gretig aftrek bij de Zwijndrechtenaren. Zij markeren de veerkracht van de e politiek, de woningbouwverenigingen en het bedrijfsleven van net na de Tweede Wereldoorlog. Met dit in het achterhoofd: zouden we dan niet met iets meer respect over deze hoogbejaarde en bijzondere woningen moeten praten?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden