Welzijnsorganisatie Diverz uit Zwijndrecht ondersteunt dit initiatief van harte. (Foto: Eline Lohman)
Welzijnsorganisatie Diverz uit Zwijndrecht ondersteunt dit initiatief van harte. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Diverz staat achter Coming Out Day

Op vrijdag 11 oktober is het Coming Out Day. Welzijnsorganisatie Diverz uit Zwijndrecht ondersteunt dit initiatief van harte. De organisatie is door middel van diverse activiteiten in contact met lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse (LHBTI) personen. Diverz merkt dat er meer gedaan kan worden zodat mensen zich vrij en veilig voelen om zichzelf te kunnen zijn: ook in Zwijndrecht. Daarom vindt directeur-bestuurder Yvonne Zuidgeest het belangrijk dat deze dag er is. Zo worden discussies op gang gebracht. Geen uitsluiting, maar er zijn voor iedereen: dat is waar Diverz voor staat en dat draagt de organisatie dan ook breed uit. Bij haar activiteiten, maar zeker ook op Coming Out Day.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – Diverz is een brede welzijnsorganisatie, vertelt Yvonne. "Wij zijn er voor iedereen in Zwijndrecht en omgeving. We krijgen signalen dat er nog steeds een taboe rust op LHTBI'er zijn en dat heeft impact op het welzijn van mensen. Mensen vinden het vaak moeilijk om open te spreken over hun andere seksuele identiteit of hun leven: dat vaak anders verloopt dan bij heteroseksuelen. Daarom is het zo belangrijk om een Coming Out Day te hebben en daar achter te staan."

Diverz houdt verschillende bijeenkomsten voor de doelgroep. Zo zijn er bijeenkomsten voor roze 50  plussers en bijeenkomsten voor LHTBI. Yvonne: "Diverz sluit geen mensen uit. Iedereen heeft het recht op meedoen. Er zijn wel verschillen tussen mensen, natuurlijk, maar die moet je omarmen. 
"We krijgen nog steeds signalen van de doelgroep dat er weinig plekken zijn waar zij terecht kunnen. Daarom vinden we het belangrijk om meer instanties bewust te maken van waar deze doelgroep mee worstelt en wat zij nodig heeft. Bijvoorbeeld op scholen: als jongeren op een school signalen geven, dan kunnen wij vervolgens daadwerkelijk iets voor hem of haar betekenen."

Op Coming Out Day biedt Diverz samen met de gemeente en andere partijen een programma voor de LHTBI-doelgroep. Want aandacht is nog steeds nodig, merkt Yvonne. "We dachten allemaal dat het geen probleem meer is in de huidige samenleving, maar in de media hoor je steeds vaker over incidenten. Daar moet ik wel bij zeggen dat er gelukkig ook steeds meer tegengeluiden komen, zoals van topmodellen die transgender en succesvol zijn. Als welzijnsorganisatie bieden wij eigenlijk ook een tegengeluid. De regenboogvlag, die veelal gehesen wordt op 11 oktober, is een symbool, maar de dag zelf is echt een aanleiding om het weer eens over de doelgroep te hebben, om het gesprek op gang te brengen. Benoem en bespreek je het onderwerp, dan hebben mensen soms de moed om uit de kast te komen. Bij ons hebben ze een ingang, bijvoorbeeld bij de activiteiten. Je hoeft niet uit de kast te komen, maar er zijn wel mogelijkheden voor. De wijkteams kunnen met hun hulpverlening hier ook een rol in spelen. Het is prachtig als je als LHTBI'er denkt: 'ik hoef niet helemaal naar Amsterdam – ik kan ook in Zwijndrecht terecht'. Bijvoorbeeld bij de groep met roze ouderen in Kubiek. De mensen in dat wijkgebouw waren in het begin een beetje sceptisch twee jaar geleden, maar inmiddels is de doelgroep helemaal geïntegreerd en is er discussie over het onderwerp. Ontmoetingen organiseren is één; het gesprek op gang brengen is nog mooier."

Landelijk gezien is 5 procent van de bevolking LHTBI'er. Ook in Zwijndrecht geldt dat percentage, wat neerkomt op 2.250 mensen. Yvonne Zuidgeest: "Natuurlijk hebben zij niet allemaal hulp en aandacht nodig, maar zij zijn wel altijd welkom bij ons, om ervaringen te delen bijvoorbeeld."


 

Meer berichten