Jubileumconcert Nova Voce


12 oktober treedt Nova Voce op in de Bethelkerk in Zwijndrecht. (Foto: Corrie van den Berg)
12 oktober treedt Nova Voce op in de Bethelkerk in Zwijndrecht. (Foto: Corrie van den Berg) (Foto: )

Jubileumconcert Nova Voce

Dit jaar viert het koor Nova Voce haar vijfjarige jubileum. Volgens koordirigente Ilona van Grondelle-de Kievit is de tijd voorbijgevlogen. Wat begon met een kleine groep zangers, is uitgegroeid tot een gemengd koor van 35 leden. Om het jubileum te vieren, treedt Nova Voce 12 oktober op in de Bethelkerk.

H.I. AMBACHT/ZWIJNDRECHT – In de zomer van 2014 startten Ilona van Grondelle-de Kievit en Edwin Vooijs met de voorbereidingen van het opzetten van een nieuw koor. In september van dat jaar was Nova Voce al een feit. "Ik ben blijkbaar goed in het snel uit de grond stampen van nieuwe projecten of een koor", lacht Ilona. Bij het opstarten was het in eerste instantie nog een komen en gaan van mensen, maar uiteindelijk bleef er een vaste kern over. Sinds twee jaar is er een vaste bezetting en daar hebben Ilona en Edwin omheen gebouwd. Ilona: "Vooral het aantal mannen is gegroeid. Ik mag me echt gelukkig prijzen met veertien mannen."

door Myrthe van Wijngaarden

Oud en nieuw

Tijdens het jubileumconcert wordt er een mix van oud en nieuw repertoire gezongen, onder begeleiding van pianist Lennart Morée en Edwin Vooijs op het orgel. Ilona: "De piano en het orgel zorgen voor een vollere klank, het heeft iets weg van een orkest." Muziek van Karl Jenkins, Ave Verum van Philip Stanford en Cantique de Jean Racine van Fauré worden ten gehore gebracht. "Met name het stuk van Fauré was een uitdaging om alles vocaal op de rit te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld dissonante noten en het is soms moeilijk om zuiver te intoneren", vertelt Ilona.

Solo
Tijdens een van de stukken van The Armed Man van Jenkins zingt opleidingskoor Belle Magali de solo. De witte duif staat hierbij symbool en de kinderen zullen in het wit gekleed zijn en op blote voeten optreden. "Ik hoop echt dat het voor een kippenvelmoment gaat zorgen bij het publiek", glundert Ilona. Verder zijn de vrouwen van Nova Voce gekleed in lange jurken en hebben de mannen een nieuwe stropdas. "Het is een jubileum, dus we hebben besloten om onze kleding daarop aan te passen."
En hoe zien de komende vijf jaren er dan uit voor Nova Voce? "Zoals ik nu werk, wil ik heel graag door! Sinds kort repeteren de mannen en vrouwen bijvoorbeeld eerst apart van elkaar en komen ze na de pauze weer samen. Dat is een manier om sneller tot één geheel te komen. We komen nu dicht in de buurt van wat ik wilde bereiken toen ik dit koor opstartte", vertelt Ilona trots.
Het jubileumconcert vindt plaats in de Bethelkerk in Zwijndrecht op zaterdag 12 oktober om 20:15 uur. Kaartjes kosten negen euro en zijn inclusief koffie met wat lekkers bij binnenkomst. Kaarten zijn te bestellen via info@novavoce.nl. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden