Tien jaar geleden bedacht René Kerkhoven de inmiddels succesvolle BirdSwing.
Tien jaar geleden bedacht René Kerkhoven de inmiddels succesvolle BirdSwing. (Foto: )

200.000 verkochte BirdSwings in tien jaar tijd

Door Mirthe van Wijngaarden

De Zwijndrechtse uitvinder René Kerkhoven vroeg zich tien jaar geleden af of hij de vogels in zijn tuin kon voeren aan zijn raam. Wat begon met een geïmproviseerde constructie, groeide uit naar verschillende varianten van de BirdSwing. En met succes: in oktober ging het 200.000ste exemplaar van de BirdSwing over de toonbank.

ZWIJNDRECHT – Al bij binnenkomst in het huis van René Kerkhoven is vogelgekwetter te horen. Een parkiet vliegt vrolijk rond en gaat zitten op een takje aan het raam om te kijken hoe de vogels buiten op de BirdSwing zitten te eten. "Frederik eet vaak samen met de vogels buiten", lacht René. Buiten zitten een paar mussen en twee duiven op hun gemak rozijnen en ander voer te eten. Maar dat zijn niet de enige vogels die een bezoekje brengen. Koolmezen, pimpelmezen, merels en af en toe zelfs een ekster of kauw komen langs. Van de meest voorkomende vogels heeft René de soortnaam in zeven talen vertaald. Hij vertelt dat hij dat doet voor de mensen die via Airbnb bij hem te gast zijn. "Iedereen vindt de BirdSwing leuk; man, vrouw, kind of volwassene. De vogels komen zo dicht bij het raam, dat ze bijna binnen lijken te komen. Je wordt er gewoon vrolijk van."

Het ontstaan

In november 2008 knutselde René de allereerste BirdSwing in elkaar. Hij probeerde het eerste model uit aan het raam van zijn slaapkamer en de volgende ochtend zat er al vroeg een koolmees aan te eten.

"Toen besefte ik dat het wel eens een succes kon worden"

Vervolgens gaf René enkele modellen als aardigheidje weg aan bekenden. Toen hij later ergens op kantoor een BirdSwing ophing, zat er al snel een vogel aan het vetbolletje. De aanwezige mensen op kantoor waren direct enthousiast. "Zes van de zeven wilden er een of meerdere hebben. Toen besefte ik dat het wel eens een succes kon worden." Hij ging in gesprek met verschillende groothandels en uiteindelijk bracht Vivara het product uit." Toen de directeur binnenkwam en het model aan het raam zag hangen, riep hij direct: "Dat gaan we doen!" Na dat gesprek reed ik met kippenvel naar huis. Vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen snel."

Hoe kon zo'n simpel idee tot zo'n groot succes uitgroeien?

Tienjarig jubileum

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de BirdSwing en het 200.000ste verkochte exemplaar verkopen boekhandel Hyperion en de Zwijndrechtse Intratuin verschillende modellen van het vogelvoersysteem. Hoe kon zo'n simpel idee tot zo'n groot succes uitgroeien? Als industrieel ontwerper weet René alles van het uitwerken van productideeën. "Over het algemeen redt slechts één op de tien ideeën het. Maar hierbij klopte alles. Alle stappen die je moet zetten om tot een succesvolle marktintroductie te komen, verliepen perfect bij de BirdSwing. Dat is bijzonder. En dat maakt dat de BirdSwing al tien jaar de leukste manier is om vogels te voeren."

Meer berichten