Van den Boogaart Visspecialiteiten viert het mooie resultaat op zaterdag 2 november. (Foto: Eunice van Gent)
Van den Boogaart Visspecialiteiten viert het mooie resultaat op zaterdag 2 november. (Foto: Eunice van Gent) (Foto: Eunice van Gent)

Van den Boogaart Visspecialiteiten viert feest

Zwijndrechtse Van den Boogaart Visspecialiteiten is hoog geëindigd bij de Nationale Haringtest 2019. In de eerste ronde in juli werd de viszaak tot tweede van de provincie uitgeroepen en in begin oktober vond de finale in Spakenburg plaats.

Door Mirthe van Wijngaarden

ZWIJNDRECHT - Ondanks dat de zaak in december nog maar vijf jaar bestaat, scoorde de winkel al elk deelnemend jaar hoger dan een acht.

Nationale Haringtest

Sinds de afschaffing van de AD-haringtest, bestaat er sinds 2018 de Nationale Haringtest. Daarbij wordt er per provincie gekeken naar de beste haring. "Er waren dit jaar 34 aanmeldingen vanuit Zuid-Holland. Bij de tussenstand stonden we eerst nog derde en toen werden we al helemaal wild. Uiteindelijk zijn we dus bij de eerste ronde tweede geworden", lacht eigenaar Wilbert van den Boogaart. Bij de test kunnen klanten stemmen uitbrengen en beoordelen op smaak. Wilbert: "De dank aan de klanten die ons wilden beoordelen, is dan ook groot."

Goede haring

Maar wat maakt deze haring zo bijzonder? Van den Boogaart weet wat de voorkeuren zijn van zijn doelgroep rond Rotterdam: kleine en romige haring. "In Duitsland is dat bijvoorbeeld heel anders. Daar hebben ze liever grote en harde haring", vertelt Wilbert. Verder kijkt hij naar het zoutgehalte, de rijpingstijd en deed hij drie jaar geleden inspiratie op in Denemarken waar de haring gevangen en verwerkt wordt.

Voorbereiding

Het voorbereiden van de haring is een proces op zich. Slechts de laatste twee weken van mei wordt in Denemarken de haring gevangen: de beroemde 'Hollandse Nieuwe'. Wilbert: "In die tijd staan wij van 's ochtends vroeg tot eind van de dag haring te snijden. Ons motto: elke haring vers van het mes." Maar er wordt wel het hele jaar door haring gegeten. De vis wordt diepgevroren aangeleverd, blijvend gekoeld en gepekeld, waardoor hij het hele jaar door houdbaar is. In twee weken tijd wordt er dus voorbereid op de rest van het jaar. Maar de finale van de Nationale Haringtest wordt pas in oktober gehouden. "Dan is dus eigenlijk het echte haringseizoen al voorbij. Dat is wel zonde", zegt Wilbert.

Groot feest

Om de tweede plaats van de eerste ronde te vieren, werd afgelopen zaterdag 2 november groots uitgepakt bij Van den Boogaart Visspecialiteiten. Zo was er een weggeefactie, werd er haring uitgedeeld en was de viszaak versierd met vlaggetjes en een speciale banner.

Toekomstplannen

Maar er wordt ook al vooruitgekeken. "Hoe kunnen we bijvoorbeeld het aantal stemmen verhogen en ervoor zorgen dat de kwaliteit van de haring nog beter behouden blijft?", vertelt Wilbert. Maar er wordt ook zeker eerst nog nagenoten van het feestje bij Van den Boogaart Visspecialiteiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden