Ontslagen in de kerk?

Teksten op het bord roepen soms wel eens vragen op (foto: PR)
Teksten op het bord roepen soms wel eens vragen op (foto: PR)

Het is een goed gebruik bij veel kerken dat ze overdag geopend zijn en niet alleen tijdens de kerkdiensten. Ook de Zwijndrechtse Oude Kerk opent iedere zondagmiddag buiten de reguliere kerktijden de deuren.

Welkom

Voorbijgangers, wandelaars en andere geïnteresseerden, iedereen is welkom om een praatje te maken aan de koffietafel of de kerk van binnen te bekijken. Bijvoorbeeld de predikantsborden. De lijsten met prachtige handgeschilderde namen tonen de lange geschiedenis van de kerk in Zwijndrecht.

Opvallend

Wat opvalt zijn de twee ontslagen predikanten die op de borden zijn vermeld. Was dat op staande voet? De eerst predikant, Daniël Pels, legde in 1677 zijn ambt zelf neer. De tweede predikant is Anne Knoll. Hij stapte eind 19e eeuw over naar de Dolerenden, die uiteindelijk de Gereformeerde Kerken in Nederland vormden. Slecht functioneren van beide predikanten lag dus niet per se ten grondslag aan hun ontslag. De soep werd uiteindelijk minder heet gegeten dan ‘ie op de borden nu wordt opgediend.

Meer verhalen?

Meer verhalen? Loop eens binnen tijdens de wekelijkse ontmoetingsmiddagen van de Oude Kerk, iedere zondag tussen 14:00 en 16:00.

Meer berichten