Bedenker Patricia Sandifort met vijf verschillende hemeldozen (Foto Mirthe van Wijngaarden)
Bedenker Patricia Sandifort met vijf verschillende hemeldozen (Foto Mirthe van Wijngaarden) (Foto: )

De hemeldoos bestaat een halfjaar

Een bijdrage van Mirthe van Wijngaarden

Je creëert een eigen wereld

Een halfjaar geleden bracht Patricia Sandifort een nieuw product op de markt: de hemeldoos. Het is een 'blokkendoos' die men zelf kan inrichten en aankleden om zo een plekje te creëren voor een overleden dierbare. Het biedt tijdens het rouwproces of de feestdagen troost, maar het brengt ook mooie herinneringen met zich mee.

ZWIJNDRECHT - In 2004 verloor Patricia onverwachts haar moeder. Samen met de kleinkinderen bouwde ze een oude schoenendoos om tot een speciaal plekje met herinneringen van oma. Patricia ging werken in de zorg, maar het idee van de hemeldoos bleef in haar gedachten. Vorig jaar november besloot ze definitief het idee uit te werken naar een product voor op de markt. Drie maanden lang testte ze meerdere materialen en modellen uit en in mei begon officieel haar eigen onderneming. Nu, een half jaar later, is de hemeldoos al vrij bekend binnen de uitvaartbranche. Zo staat de hemeldoos op drie verschillende plekken in het land tijdens Wereldlichtjesdag.

De hemeldoos wordt in zes losse onderdelen blanco aangeleverd en er zijn vijf standaardkleuren. Er is een samenwerking met een graveerder en er kunnen ook afbeeldingen worden gedrukt op de doos. Door de magneetjes aan elke kant kan de gebruiker zelf bepalen welke kant hij waar neer zet. Zo kan de hemeldoos gesloten zijn, maar ook open staan. Mensen versieren thuis naar eigen wens de doos. De doelgroep van de hemeldoos is erg breed. Patricia: "Van vier tot honderd jaar, iedereen kan het op zijn of haar eigen manier inrichten. Je kunt het zowel fysiek als mentaal een plekje geven, want je bouwt een eigen wereldje voor de overledene. Door bijvoorbeeld lampjes in de hemeldoos te plaatsen, is het net alsof er iemand in die wereld thuis is. Het brengt een extra lichtje in huis, het gaat leven."

Vanaf januari geeft Patricia elke laatste woensdag van de maand van 13:00 uur tot 16:00 uur een creatieve workshop in restaurant WiQui. "Daarbij zal ook uitvaartverzorgster Els de Zanger aanwezig zijn voor vragen of een praatje omtrent het verlies van een dierbare. Tijdens de workshop gaan we hemeldozen inrichten en met elkaar herinneringen delen." Het erover praten is vaak emotioneel, maar volgens Patricia juist heel mooi. "Het komt dan bij iemand los. Vervolgens ga je ermee aan de slag en ben je bewust met de overledene bezig, op een creatieve manier. Daardoor is het net alsof diegene erbij is. Herinneringen kunnen ook heel kleurrijk zijn." Patricia werkt inmiddels niet meer in de zorg, maar focust zich nu alleen nog maar op de hemeldoos. En dat vindt ze prachtig. "Het werken met mensen is echt mijn ding. Het is geweldig om naar elkaar te luisteren en te zien wat voor wereldjes er worden gecreëerd. Daar doe je het voor."

Op www.hemeldoos.nl is meer informatie te vinden over de verschillende soorten hemeldozen en het persoonlijke verhaal van Patricia.

Meer berichten