Jelte van der Vaart in actie bij het net.
Jelte van der Vaart in actie bij het net. (Foto: john de pater)

Topprestaties ondanks beperking ; Jelte van der Vaart maakt het waar

Een bijdrage van Jan J. Timmer

Ga er maar aanstaan: op goed niveau een reactiesport als badminton beoefenen terwijl je in één oog maar twintig procent zicht hebt! Jelte van der Vaart dóet het. Bij ABC Swindregt, de club waarmee hij aan de leiding gaat in de vijfde divisie.

zwijndrecht - "Mijn zichtprobleem liep ik een paar jaar geleden op door een ooginfectie", vertelt de 25-jarige team 1-speler. "Even drong zich het doembeeld op dat ik moest stoppen met badminton, want juist bij deze snelle sport heb je twee goed functionerende ogen nodig, al was het alleen al om diepte te kunnen onderscheiden. Die vaardigheid was ik kwijt en dat deed pijn. Ik ben ooit op mijn vierde lid geworden van Ambachtse BC (enkele jaren geleden met BC Swindregt gefuseerd tot ABC Swindregt, jt) en ben in de loop der jaren echt van badminton gaan houden. Ik wilde dat niet opgeven en ben er uiteindelijk in geslaagd om ondanks mijn beperking tóch door te gaan. Het feit dat ik vorig seizoen mijn doorzettingsvermogen bekroond zag met promotie naar het eerste team, was een pracht van een overwinning op mezelf. De weg er naar toe was soms best zwaar, zeker in mentaal opzicht, maar het is me gelukt. Waarbij ik zeker ook veel steun heb gehad van veel leden van deze mooie club."

Met ABC Swindregt 1 timmert Van der Vaart dit seizoen behoorlijk aan de weg. "We zitten nu op de helft van de competitie en we staan fier aan kop", stelt Van der Vaart tevreden vast. "Onze voorsprong op de nummer 2 is momenteel negen punten. Je zou kunnen zeggen dat de titel ons niet meer kan ontgaan, maar we zijn er nog niet. Wel hebben we nu in de heenronde alle tegenstanders al een keer gehad en allemaal vrij ruim verslagen. Dat biedt perspectief op promotie naar de landelijke vierde klasse. De kracht van ons team? Die zit hem vooral in het feit dat we er een paar sterke enkelspelers hebben bijgekregen vanuit het tweede team. Ook de dubbels lopen lekker. Maar misschien nog wel belangrijker is dat we het onderling goed met elkaar kunnen vinden. De sfeer is super gezellig. Top zelfs!"

Meer berichten