Documentaire: "Onze Jongens in de Jungle"

Stichting Triskontakten, Zwijndrecht behartigt de belangen van oud-Trismilitairen (Troepenmacht in Suriname). De stichting geeft o.a. een kwartaalblad uit en diverse boeken zijn er in de loop der jaren uitgebracht. Met hun militaire voertuigen nemen zij deel aan diverse veteranendagen (Zwijndrecht, Ridderkerk, Den Haag etc.) Voor de 45 omgekomen militairen is in 2007 een monument opgericht dat thans op de kazerne in Havelte staat. In 2013 is een monument onthuld in Paramaribo door Generaal b.d. Peter van Uhm en uit Suriname Lamuré Latour, toen Minister van Defensie aldaar. In Zwijndrecht is tevens het Trismuseum gevestigd.

Filmmaker Jelmar Hoekstra merkte zo'n jaar drie geleden op dat er te weinig aandacht is voor deze tijd, van 1945 tot de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, door Nederland uitgezonden militairen. Vervolgens is het balletje gaan rollen. Jelmar is met stichting Triskontakten in contact gekomen, oude films zijn van zolder gehaald, interviews afgenomen, Suriname is bezocht etc... Resultaat; een prachtige documentaire. Afgelopen zondag de 9e februari is de film in première gegaan in het Chassé theater te Breda. Onder de genodigden: minister Bijleveld, diverse Defensie mensen en uiteraard familie en vrienden. De film draait o.a. op 19 februari aanstaande in Lantaren Venster te Rotterdam.

Op de site  www.onzejongensindejungle.nl is heel veel meer te lezen en te zien over deze documentaire en de vertoningsdata. Zie link: htt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden