De ERA-flat aan het P.J. Oudplein in aanbouw. Links een deel van de oude bebouwing in de buurt van het Slagveld (Coll. HVZ).
De ERA-flat aan het P.J. Oudplein in aanbouw. Links een deel van de oude bebouwing in de buurt van het Slagveld (Coll. HVZ). (Foto: )

De ERA-flats kleuren de skyline

“Zitten we wel te wachten op zulke bouwwerken?”

Maurice de Jongh

De ERA-flats zijn een begrip in Zwijndrecht. Toch zullen de jongste bewoners niet meteen weten welke bouwwerken met deze naam bedoeld worden. Het gaat hierbij om één galerijflat aan het P.J. Oudplein en twee aan het Gerbrandyplein. Vooral eerstgenoemde valt op, omdat dit bouwwerk meer dan honderd meter lang is. Met zijn hoogte van twaalf verdiepingen neemt de flat een behoorlijk volume in. De gebouwen hebben een groot aandeel in de ‘Zwijndrechtse skyline’.

Zwijndrecht - Hoewel Zwijndrecht sinds de jaren vijftig hoogbouw kent, kijken de woningbouwverenigingen in het begin van de jaren zeventig veelal nog de kat uit de boom. Het initiatief voor deze flats komt dan ook vanuit de gemeente Zwijndrecht. De N.V. Maatschappij tot verbetering van Volkshuisvesting (nu Trivire) wordt benaderd de gebouwen te gaan beheren. Toch staat deze vereniging niet direct positief tegenover de flats. Want zitten Zwijndrechtenaren wel te wachten op zulke kolossale bouwwerken? Zijn er straks voldoende liften aanwezig? En hoe zit het met de parkeergelegenheden en groenvoorzieningen voor de bewoners? Ondanks deze gegronde kritische punten zet de gemeente Zwijndrecht door.
Zij wil namelijk erg graag een bouwwerk van het ERA-concern. Dit is een onderdeel van het bouwbedrijf J.P. van Eesteren, bouwer van onder meer stadion de Kuip, het Groothandelsgebouw en de in 2014 geopende Markthal. Allen zijn zij te bewonderen in Rotterdam. Dit specifieke onderdeel van het bouwbedrijf specialiseert zich in de woningmarkt en heeft een eigen bouwmethode ontwikkeld. Hierbij wordt eerst een betonnen karkas neergezet door bouwelementen op elkaar te stapelen. Vervolgens worden vooraf in elkaar gezette wooncompartimenten in het karkas geschoven. Door dit op deze manier te doen, is er ook ruimte voor de wensen van de opdrachtgever. Immers, deze kan besluiten een woning te vergroten of af te wisselen in indeling door andere compartimenten in het karkas te schuiven.
In de jaren zestig en zeventig bouwt het ERA-concern op deze wijze drieënzestig galerijflats door heel Nederland. En dus ook een drietal in Zwijndrecht! In 1973 worden de flats opgeleverd. Een jaar later blijkt dat de zorgen van de woningbouwvereniging terecht waren. Slechts 155 van de 392 woningen zijn op dat moment verhuurd. Pas na een fikse huurverlaging, een verhoogde huursubsidie en landelijke reclame voor de flats worden alle woningen verhuurd. Bijna vijftig jaar later is deze situatie geheel veranderd. De woningen worden vrijwel altijd bewoond door jong en oud. Menig Zwijndrechtenaar heeft in deze flats zijn of haar eerste woning gehad. Vorig jaar is men met een grootscheepse renovatie en modernisering van de flats gestart, zodat zij nog minstens vijftig jaar mee kunnen.

Historische Vereniging Zwijndrecht Bezoekadres: De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55, 3332 AC Zwijndrecht, tel. 078-6125681. Website: www.swaen.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden