Etab Alshahaf en een aantal van de deelnemers aan haar visagieopleiding.
Etab Alshahaf en een aantal van de deelnemers aan haar visagieopleiding. (Foto: )

Syrische Etab start onderneming

"Ik wil vrouwen helpen om te integreren"

Redactie

De Zwijndrechtse Etab Alshahaf is docente, visagiste en nagelstyliste en komt uit Damascus in Syrië. Sinds ze in 2016 in ons land is wil ze iets teruggeven. Dankzij het project Nieuw Perspectief, een project die nieuwkomers naar ondernemerschap begeleidt, kan ze ook in Nederland aan de slag en anderen inspireren. "Ik wil andere vrouwen stimuleren om mee te doen in de samenleving en hen het gevoel geven dat ze iets kunnen.”

Zwijndrecht - Etab heeft jarenlange ervaring als docente, visagiste en nagelstyliste en wil haar kennis en ervaring doorgeven aan vrouwen in Nederland. Ze kreeg ooit in Syrië de kans om een salon te starten en greep nu ook deze kans met beide handen aan door deel te nemen aan Nieuw Perspectief, een project van stichting Stimulance en SOL Samen Ondernemend Leren.

"Ik ben heel mijn leven erg actief geweest: in de kerk, als ondernemer, als moeder, noem maar op. Toen ik in 2016 in Zwijndrecht kwam wonen, kwam ik ineens thuis te zitten," vertelt Etab. Toch probeerde ze actief te blijven. "Zo heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij een stichting voor ouderen: ik heb hen geëpileerd, gemasseerd, etc. Ook verzorgde ik de make-up voor vriendinnen. Ik had veel ideeën en plannen rondom visagie en nagelverzorging, maar het lukte me niet om hier handen en voeten aan te geven. Toen wees een voormalig collega-docent uit Syrië me op Nieuw Perspectief!

Tijdens het project heeft Adel van Stimulance stap voor stap alles uitgelegd over ondernemen en wat Etab daarvoor moest regelen. "Ik vond ondernemen in Nederland best lastig; denk aan het contact met de groothandel, administratie, financiering, communicatie, belasting en natuurlijk de taal. Ik leer graag en heb veel aan de uitleg gehad," vertelt Etab. Adel heeft me gesteund om mijn ideeën verder uit te werken. Zonder zijn hulp was ik niet zo ver gekomen. Het project heeft me de mogelijkheid gegeven om een ruimte in Rotterdam te gebruiken en deze om te toveren tot een salon en onderwijsruimte. Ik heb het interieur ontworpen en teksten voor flyers aangeleverd. Adel heeft veel praktische zaken, zoals een decorbouwer, meubilair, een website en flyers voor me geregeld. Ik kom hier graag en voel me echt onderdeel van de familie."

Als tiener was Etab al veel bezig met make-up, ook al mocht ze van haar moeder geen make-up buitenshuis dragen. Nadat ze getrouwd was, voelde ze de vrijheid om dat wel te doen. "Vooral op bruiloften droeg ik mooie make-up en familieleden en vriendinnen vroegen me bij welke salon ik mijn make-up liet doen. Ik ging hen opmaken voor bruiloften en op den duur kreeg ik de vraag vanuit de kerk of ik een cursus wilde volgen. Ik werd deelnemer van een sociaal project voor mensen met een klein budget en groeide al snel uit tot topleerling. Ik kon een opleiding gaan volgen en kreeg een micro-krediet en begeleiding van de kerk om een onderneming te starten. Ik moest daarvoor een heus businessplan ontwikkelen. Ik opende mijn onderneming en gaf vooral les aan Irakese vluchtelingen, die vaak thuis zaten, omdat ze moesten wachten op een verblijfsvergunning. Ik ben toen ook gaan werken op een van de bekendste scholen van Syrië."

Na haar deelname aan Nieuw Perspectief heeft ze mooie toekomstdromen. "Ik wil dit land iets teruggeven en niet alleen iets nemen. Ik wil weer werken en geen uitkering meer hebben. Ik wil datgene doen waar mijn passie ligt: een salon en opleidingsplek openen." Hiermee hoopt ze ook andere te inspireren. "Veel Arabische vrouwen in Nederland willen actief zijn, maar ervaren drempels: ze beheersen de Nederlandse taal nog niet voldoende of hun diploma’s zijn hier niet geldig. Ik wil deze vrouwen helpen om te integreren, om mee te kunnen doen aan de samenleving en om contact te hebben met Nederlanders. Dat wil ik doen door deze vrouwen een verkorte opleiding aan te bieden, waarin ze een stijl leren die past bij Arabische vrouwen. Veel opleidingen in Nederland duren namelijk lang, kosten veel geld en besteden geen aandacht aan de Arabische make-upstijl. Ik wil vrouwen leren dat ze ook met goedkopere producten, maar met de juiste technieken, mooie resultaten kunnen behalen. De salon is erg mooi geworden en we zijn momenteel bezig om vrouwen op te leiden tot visagiste. Er zijn nog opleidingsplekken beschikbaar!

Meer weten? Kijk op Instagram: etabmakeup, Facebook: Etab Alshahaf of www.stimulance.org/skill-centrum/visagie/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden