Leerlingen kunnen vanuit contact houden met hun juf of meester.
Leerlingen kunnen vanuit contact houden met hun juf of meester. (Foto: )

Online in de klas vanwege coronavirus

Bijzonder om opeens live les te geven

Redactie

In wat voor een bijzondere situatie zijn we met elkaar beland. De maatschappij wordt overvallen door allemaal lastige vraagstukken; vanuit huis werken of niet werken omdat je wellicht een beetje verkouden bent?! Kinderen thuis terwijl het geen vakantie is, dus niet gepland. Moet je bang zijn voor de gezondheid van je dierbaren of zal het wel mee gaan vallen.... Veel onzekerheid, onduidelijkheid en onrust. Ook voor KJS Heerjansdam was het schakelen.

Heerjansdam - Nu de scholen gesloten zijn heeft de basisschool nieuwe opdrachten en taken gekregen. Het team is aan de slag gegaan om onderwijs op afstand te gaan regelen. De docenten ontwikkelen nieuwe vaardigheden om zo goed mogelijk onderwijs te blijven bieden. En daar zijn ze best trots op.

Het werd een compleet andere werkweek dan normaal. Dan kom je op maandag op school. Stilte, lege klassen, geen kinderen… Als team ga je samen aan de slag met de vraag ‘Hoe gaan wij ervoor zorgen dat de kinderen, zoals ze gewend zijn, zo goed mogelijk onderwijs krijgen?’ Ook nu zij behoorlijk beperkt zijn in de manieren waarop ze dat kunnen doen.

Onderwijs op afstand heeft als doel dat het niet leerproces niet helemaal stil komt te liggen. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat kinderen hele dagen bezig zijn met ‘huiswerk’. De school wil dat de kennis die de kinderen hebben opgedaan niet wegzakt én waar mogelijk ook niet al te ingewikkelde nieuwe lesstof aanbieden. Verder is het de (tijdelijke) taak van de school om kinderen op te vangen van ouders die werkzaam zijn in zogenaamde cruciale beroepsgroepen. Het uitgangspunt is dat vooral zij kunnen blijven werken. Kortom: met al deze overwegingen was het een hele uitdaging!

Op dinsdag 17 maart is er bij alle kinderen voor de eerste keer een KJS-tasje bezorgd met ‘thuiswerk’. Zolang dat mogelijk is, blijft de basisschool dat doen. In het gegeven werk zaten veel leuke leeropdrachten en tips om het thuis ook gezellig te houden. Denk aan spelletjes en de energizers die de leraren vaak tussen de lessen door gebruiken. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat ze met elkaar blijven denken aan de medemens. Daarom hebben alle kinderen ook de opdracht gekregen om een kaartje naar iemand op te sturen. Wat er ook niet in het tasje mocht ontbreken, was een brief voor de kinderen. Het gaat tenslotte om hen!

Via beeld en geluid bieden de leraren de leerlingen begeleiding op afstand. Heel bijzonder om opeens ‘live’ te gaan en in het begin voelde dat onwennig. Elke ochtend wordt er opgestart met een inlogmogelijkheid waarbij de kinderen wordt verteld wat de bedoeling is van de dag. Voor iedere dag wordt er een dagtaak klaargezet. De leraren organiseren dat chatten en vragen stellen mogelijk is. Leerkrachten van de groepen 1 tot en met 3 zullen minimaal 1 keer per week met ouders en (als kinderen het leuk vinden) met kinderen bellen. Kinderen van hogere groepen waar geen contact mee is geweest via chat, zullen ook door de leerkracht opgebeld worden. Naast dit digitale aanbod wordt er ook nog steeds gebruik gemaakt van werk in schriften en op papier.

Ondanks alle narigheid mag er ook met elkaar gelachen worden. De juf van groep 8 maakte bijvoorbeeld met haar eerste filmpje een ‘wc-rol challenge’. Op de Instagram ‘kjsheerjansdam’ kunt u het filmpje bekijken.                                                                        

De KJS is een school met 'een blauw hart'. Ook in deze tijden komt deze warmte weer naar voren, ervaart de school. Het team dat elkaar steunt en helpt. De bemoedigende woorden van collega’s en ouders. Leerlingen die enthousiast klaar zitten om de dag ‘live’ met de leerkracht en de klasgenootjes te gaan beginnen. Onderling worden er via de chat vragen aan elkaar gesteld en beantwoord om elkaar verder op weg te helpen. Er wordt gebruikt gemaakt van een ieder zijn talent. Deze nieuwe werkwijze op onderwijsgebied brengt naast veel werk ook heel veel moois met zich mee. Het is een bijzondere tijd waar waar iedereen elkaar hard nodig zal hebben om er het beste van te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden