Yvonne Zuidgeest. (Foto: Eline Lohman)
Yvonne Zuidgeest. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

‘Saamhorigheid in Zwijndrecht is groot’

In deze coronacrisis hebben oudere en kwetsbare mensen het zwaar. Diverz wil er zijn voor deze kwetsbare mensen en ziet al mooie initiatieven ontstaan in deze moeilijke tijd van coronacrisis. Zoals een bel-team.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – Omdat op verzoek van de overheid alle evenementen zijn afgelast tot 1 juni, kunnen activiteiten van Diverz uiteraard ook niet doorgaan. “We missen de contacten met inwoners en onze vrijwilligers en participanten,” vertelt Yvonne Zuidgeest, directeur-bestuurder van Diverz. “We hebben nagedacht over hoe we toch contact met mensen kunnen houden. Daarom hebben we een Diverz bel-team opgezet dat bereikbaar is op 078-6206060. Mensen kunnen hier naartoe bellen voor gewoon een praatje, of voor bijvoorbeeld een hulpvraag over zorg of wanneer een mantelzorger een vraag heeft. Ook zorgen we ervoor dat ze telefonisch in contact kunnen komen met de welbekende gezichten in de wijkcentra.”

Ook de vrijwilligers van Diverz worden betrokken bij het bel-team. “Zij zitten natuurlijk thuis en dat is enorm wennen, want de hele structuur is weg. Wij bieden onze vrijwilligers een luisterend oor en vragen of er zorgen zijn. Het bel-team is heel breed. We proberen mensen in eenzaamheid te bereiken, zeker in deze tijd. Dat geldt ook voor onze vrijwilligers – de onzekerheid over hoe het allemaal verder gaat, is ook bij deze groep te zien. Tot 1 juni zijn er geen evenementen en activiteiten, maar het is niet gezegd dat het dan over is.”

Dan is er bij Diverz ook nog het platform Zwijndrecht voor Elkaar, waar corona hulpaanbod en -vragen met elkaar verbonden worden. Dit is in samenspraak met gemeente Zwijndrecht tot stand gekomen en daardoor komt alles op 1 punt samen. Yvonne vindt het mooi om te zien dat er veel gebruik gemaakt wordt van dit platform. “Bijvoorbeeld als iemand hulp zoekt voor het uitlaten van de hond, voor een bestelling afhalen bij de apotheek of voor het halen van een boodschapje. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoeveel hulpaanbod er is van mensen die anderen willen helpen. Ik zie dat door alle initiatieven met andere partijen de saamhorigheid in Zwijndrecht groot is. Het is een nare periode, maar het is een lichtpuntje dat mensen elkaar zo helpen. Dat gaan we de komende periode alleen nog maar meer zien, denk ik.”

De maaltijdenservice en de alarmering van Diverz gaan gewoon door, zegt de directeur-bestuurder. “Zodat we kwetsbare inwoners nog steeds kunnen helpen. We zien een toename van het aantal aanvragen voor de maaltijdenservice. Zoals van mensen die eerder aten bij de dagopvang maar daar niet meer heen kunnen en nu een maaltijd via ons bestellen.”

Er komen steeds nieuwe diensten en initiatieven bij. Kijk op de website www.diverz.info om te zien welke initiatieven die passen bij deze periode er zijn en bij komen. Zoals webinars voor vrijwilligers. Een idee dat Diverz al had, maar dat nu versneld tot uitvoering gaat komen als onderdeel van de vrijwilligersacademie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden