De instructievideo's staan online en worden uitgezonden via ATOS TV.
De instructievideo's staan online en worden uitgezonden via ATOS TV. (Foto: )

Fysiotherapie per instructievideo’s

Zwijndrecht - In de eerste weken van de intelligente lockdown was het voor de fysiotherapeuten van Fysiotherapie De Lus niet mogelijk om patiënten in de praktijk te behandelen, maar alleen via een onlineconsult. Om in deze situatie alsnog zorg te kunnen leveren, is er bij Fysiotherapie De Lus besloten om instructievideo’s te maken.

Door Mirthe van Wijngaarden

“We wilden graag onze patiënten in beweging houden en toen dachten we: hoe kunnen we zo creatief mogelijk mensen helpen en ondersteunen?”, vertelt oncologie- en oedeemfysiotherapeute Michelle Verseveld. Na het aankondigen van de coronamaatregelen halverwege maart werden de eerste video’s al opgenomen. In eerste instantie werden de video’s verspreid via de eigen website en Facebook van de praktijk. Maar niet snel daarna wilden ze het naar een breder platform tillen om ook een grotere groep mensen te bereiken. Geriatriefysiotherapeut Vincent Molenaar benaderde lokale omroep ATOS RTV en vanaf de week van 20 april werden de video’s uitgezonden op ATOS TV onder de programmanaam ‘Samen Bewegen’. “We hadden van tevoren meerdere video’s gemaakt op basis van oefenschema’s, dus die stonden al klaar om uitgezonden te worden”, vertelt Vincent.

Oefensessies

De filmpjes bestaan uit verschillende soorten oefensessies. Zo is er Senior-Fit@home die met name is bedoeld voor een wat oudere doelgroep. Deze oefeningen, die een wat lager tempo hebben, worden gedemonstreerd door Vincent en zijn collega Stefanie Oostdijk. Ook is er Blijf-Fit@home waarbij Michelle en collega Jeremy Martis oefeningen demonstreren voor een wat gevarieerder publiek, zoals sporters en kinderen. De eerste aflevering werd via ATOS TV meer dan honderd keer bekeken. Er is geen specifieke einddatum afgesproken voor het uitzenden van de oefensessies, aangezien de video’s ook niet tijdsgebonden zijn.

Fysieke zorg

Ondanks het aanbieden van een digitaal alternatief missen Michelle en Vincent het verlenen van de fysieke zorg. “De kracht van het vak is de aanraking. Met je handen creëer je een bepaald gevoel en dat persoonlijke contact mis je heel erg”, zegt Michelle. Vincent vult haar aan: “Je mist ook het non-verbale en het lichamelijke onderzoek, zoals de eerste indruk qua bewegingen wanneer iemand binnenkomt. Eerst ben je daar niet zo van bewust, maar nu ineens wel.” Voor nu ziet het ernaar uit dat er langzaam mag worden opgeschaald met het aanbieden van de noodzakelijke zorg. Michelle: “Nog steeds moet er veel op afstand worden gedaan, maar we verwachten dat we meer ruimte krijgen om bepaalde groepen te behandelen.” Het opnemen van de video’s, videoconsulten en het uitvoeren van klusjes waar normaal nooit tijd voor was, zijn een goed alternatief om de dagen te vullen. Maar inmiddels staan de fysiotherapeuten van de praktijk weer te trappelen om meer beweegzorg en fysiotherapeutische zorg te leveren, waar hun hart ligt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden