Foto en opmaak door Richard de Valk (47). Man met ruim 40 jaar clubliefde en vanaf zijn 6e lid op de Molenwei.
Foto en opmaak door Richard de Valk (47). Man met ruim 40 jaar clubliefde en vanaf zijn 6e lid op de Molenwei. (Foto: )

VV Heerjansdam ook tijdens lockdown volop in beweging

Heerjansdam - Tijdens de lockdown is volop aan de club gebouwd en doorgepakt bij vv Heerjansdam. “Er gebeuren hele mooie dingen voor en achter de schermen en er is hier een positieve vibe op ons groene sportpark”. Tien vragen aan verschillende clubgenoten, waaronder bestuurders, trainers en talenten uit de eigen jeugd die in de A-selectie uitkomen. Lees hier hun aanstekelijke portretinterview van een ambitieuze familieclub. “Heerjansdam is een broedplaats voor talent. Als je op het hoofdveld staat en je kijkt goed om je heen, dan is het net een ansichtkaart. Het is bepaald geen straf hier op de Molenwei te spelen.”

Wat gebeurt er allemaal bij jullie tijdens deze coronacrisis (1)?

Voorzitter Peter van de Linden aan het woord. “Corona of niet. Er is en wordt volop gebouwd aan onze ambitieuze familieclub. Letterlijk en figuurlijk. Laten we beginnen bij het sportcomplex de Molenwei. Het sportpark wordt alsmaar verder verrijkt. De laatste tijd hadden we al de opening van een pannakooi, tafeltennisveld en een prachtige materialen- en ballenhok – genaamd “Harry’s hok” - feestelijk gevierd. Het omvangrijke renovatieproject van alle kleedkamers nadert zijn afronding en is vrijwel volledig door de inzet van vrijwilligers gerealiseerd. Zo komt in de nabije toekomst nu eindelijk ook het fel begeerde kunstgrasveld eraan en wordt op het hoofdveld voorzien in lichtmasten en camera’s voor video-analyse. Aanvullend op de bezielende dagelijkse inzet van onze onderhoudsploeg hebben enkele bestuursleden de afgelopen maanden de kantine en bestuurskamer van een lik verf voorzien.

Hoe moet dat nou met jullie jubileum a.s. zaterdag (2)?

Peter: “Op 13 juni bestaat onze roemrijke club inderdaad 75 jaar. Wat een mooi feest had moeten worden met allerlei zorgvuldig uitgewerkte jubileumactiviteiten, zoals een spetterende voetbalclinic door Soufiane Touzani op het hoofdveld, belandt door de coronacrisis nu in het water. Maar een passend feest houdt de club zeker tegoed. Een lid van de jubileumcommissie zei treffend: “Laten we er maar een feestje van maken als we het gevoel hebben dat het weer een feestje kan zijn.”

Om toch passend vorm en inhoud te geven aan het jubileum, wordt door bestuurslid Marten de Roest zelfs voor het eerst in het clubbestaan een online pubquiz georganiseerd via Youtube op zaterdag 13 juni om 19.00 uur.

Is het financieel gezien kommer en kwel vanwege de corinacrisis (3)? 

“Nee, want wie wat bewaart heeft wat! Onze penningmeester heeft de afgelopen jaren een zuinig beleid gevoerd dat zich nu uitbetaalt. Met solidariteit van onze gulle sponsoren en inzet van vrijwilligers, toch echt de twee kurken waar onze vereniging op drijft, komen wij de coronawinter door. Sterker nog, we hebben zelfs ruimte om te investeren in bijvoorbeeld innovaties zoals videocamera’s en talentvolgsystemen. We zijn toekomstbestendig en ook in de crisis volop in beweging”, aldus de voorzitter.

Wat gebeurt er allemaal op voetbaltechnisch gebied (4)?

Aan het woord is Viktor Steijger, bestuurslid Technische Zaken. Samen met compagnon Edwin Ledderhof bestieren zij op gedreven en doelgerichte wijze de portefeuille Technische Zaken. In feite liggen de thema’s speelstijl, talentontwikkeling, jeugdopleiding, indelings- en selectiebeleid en ondersteuning van alle trainers en coaches op hun bordje. Viktor: ”We zien onszelf voor de jeugd als een Heerjansdamse Voetbalschool. Afgelopen jaar waren we al flink aan het inzetten op het basispakket van talentontwikkeling. Voor de trainers organiseren we overigens al jaren periodiek train de trainer programma’s, gericht op techniek met Wiel Coever-stof, Totaalvoetbaltactiek en onze aanvallende speelwijze. Zo werkten we al samen met Cruijff Football met het organiseren van workshops gericht op begrijpen en trainbaar maken en coachen op attractief, aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met de digitale opleidingspartner genaamd Voetbaltechnische Ontwikkeling Nederland (VTON), waarmee we in een doorlopende leerlijn jeugdleden planmatig opleiden van JO7 t/m JO19 op technisch, fysiek, tactisch en mentaal gebied.

Verder hebben we werk gemaakt van onze ambitie om video-analyse in te zetten voor talentontwikkeling en gaan begin komend seizoen ook een talentvolgsysteem invoeren wat de 4 p’s van talentontwikkeling verder dient te versterken: de p’s van plezier, positieve coaching en vooral dus van persoonlijke aandacht en planmatig opleiden. Tevens zijn we naast basisdiensten ook volop bezig om onze interne talenten in de selectieteams verder te stimuleren. Een van de hoogtepunten daarbij is dat we zelfs een zaalvoetbaltak hebben opgericht waar selectiespelers van de JO15 in een pilot in een KNVB-competitie gaan zaalvoetballen. Een primeur in onze clubgeschiedenis en echt schaars, zo niet uniek, in de hele regio Zuid en West binnen deze leeftijdscategorie! Hier zijn we enorm trots dat we deze pilot al voor mekaar hebben gekregen. Het is bedoeld voor nog meer plezier, ‘klantenbinding’ en vooral stimulering van aanvallende voetbalvaardigheden. In feite een extra gave en leerzame training in de week. We beginnen klein te experimenteren en hopen dan op een spin off naar andere teams en leden! Op weg naar the next level als broedplaats voor talent”, aldus Viktor.

Wat trekt jou als Barendrechter in deze club (5)?

Viktor: “Ik ben dan wel inwoner van Barendrecht, maar ik woon bijna net zo ver af van de Bongerd als de Molenwei. Ik ben opgegroeid in het dorp zoals het destijds was met 20.000 inwoners en voetbalde in de jeugd bij de BVV. Dat fijne dorpsgevoel vind ik nu terug in Heerjansdam. Met een gemoedelijke clubcultuur, korte lijntjes, de menselijke maat, waar gezelligheid en ambitie hand in hand gaan en waar ik mijn eigen familiegevoel en gedrevenheid tegelijkertijd goed kwijt kan. Dat spreekt me zo enorm aan in de vv Heerjansdam. Ik ben bovendien nu een seizoen formeel bestuurslid Technische Zaken. Mijn ervaring is dat dit met recht een ambitieuze familieclub is. Echt een leuke, inspirerende en uitdagende ontmoetingsplek en broedplaats, waar je je als speler, trainer en als (bestuurs)vrijwilliger je talent verder kunt ontwikkelen, dat je ook verder helpt in je leven en loopbaan.

Ik ben er ook enorm trots op deel uit te maken van een leuk en actief 8-koppig bestuursteam dat niet alleen dromen, doelen en ambities heeft, maar ze ook echt waarmaakt en realiseert. En dat alles op een schitterende sportpark, in een oase van groen en rust. Soms loop ik op het sportpark, 7 minuten af van de A29 en de Randstaddrukte en dan zie ik het complex, de velden in dat sprookjesdecor en dan denk ik: ‘de Molenwei is net een ansichtkaart”.

Wat was de drijfveer voor de nieuwe hoofdtrainer te vertrekken bij Katwijk en te komen? (6)

Heerjansdam heeft in de coronacrisis de nieuwe hoofdtrainer Jonathan Jonk (33) voor volgend seizoen aangesteld. Zijn visie en speelwijze sluiten mooi aan bij de voetbalbenadering en de koers van de club met nadruk op aantrekkelijk voetbal, vernieuwende en planmatige talentontwikkeling. Hij straalt passie en gedrevenheid uit, heeft een innovatieve werkwijze en is ook zeer bereid samen te werken met onze jeugdopleiding. Jonathan: “Voetbal beheerst mijn leven. Ik wil vooral dat mijn teams leuk zijn om naar te komen kijken. Ik wil graag aanvallend voetbal spelen met een dynamisch positiespel. Zo snel mogelijk komen tot aanvallen en niet de bal rond spelen om het rond spelen. De tegenstander het liefst zo snel mogelijk afjagen en onder druk zetten om ze te dwingen tot fouten.”

Ook over de clubcultuur is hij zeer te spreken. “In de gesprekken is vv Heerjansdam op mij overgekomen als een warme en toegankelijke club. Er is een duidelijke visie aanwezig met wat ze willen met de club. Er wordt innovatief ‘’mee’’ gedacht en willen hiermee stapje voor stapje de weg omhoog vinden met de middelen die ze beschikken. Mooi is ook dat de mensen niet alleen prettig zijn, maar ook als een van de weinige clubs vertrouwen durven te stellen in een 33-jarige trainer zonder zwaar track record, maar in feite ook hier naar talent, visie en werkwijze kijken, dat is bijzonder in het (amateur)voetbal”, aldus hoofdtrainer Jonk.

Hoe kijken jeugdtrainers naar deze club (7)?

Jeugdtrainer Bas van ’t Hof (JO14-1): “Ik ervaar echt een positieve ontwikkeling binnen de club. Er is een mooie groep vrijwilligers die met hun hart de club draaiende houden en naar een hoger plan willen trekken. Daarbinnen is er ook de Heerjansdamse Voetbalschool, waar ik graag ook een deel van mijn tijd in stop. Je werkt daarin samen met allemaal gedreven mensen waarmee je in een vriendschappelijke sfeer helemaal op kan gaan in het opleiden van jeugdspelers. Niet alleen de prestatieve kant maar ook de recreatieve voetballers komen hier stuk voor stuk aan bod. Ik denk dat het allemaal zeker nog beter en mooier kan, maar wel vanuit de wetenschap dat we echt al verder zijn dan veel andere clubs in onze omgeving!”

Een andere jeugdtrainer is Frank van der Noll (JO19-1) en coördinator van de bovenbouw in de jeugd. We zijn een jaar of 15 geleden met ons gehele gezin in Heerjansdam komen wonen en hebben ons altijd heel erg welkom gevoeld. Die hechte gemeenschap is ook terug te vinden op de club. Het doel van de club is om in de toekomst zoveel mogelijk spelers in Heerjansdam 1 te hebben spelen. Van ons doel zijn we nog maar een paar jaar verwijderd. Er gebeuren mooi dingen. Zo gaan 3 A-selectiespelers komend seizoen de JO19-1 trainen en wordt hoofdtrainer Jonathan Jonk betrokken in de train de trainer programma’s. We hebben echt al de nodige stappen gezet, maar het heeft tijd nodig. Ik zie zoveel enthousiaste mensen om mij heen, we gaan er echt wel komen!”, aldus trainer en bovenbouw coördinator Frank.

Hoe verloopt het meiden en vrouwenvoetbal? (8)

“De meiden- en damestak is de snelst groeiende tak aan de Heerjansdam-boom. Speciale dank gaat van de club uit naar coördinator Arco Meijer en trainer Serge Willemstein. Zij verdienen op de Molenwei een eervolle vermelding voor hun energie en resultaat om binnen 2 jaar tijd maar liefst drie meidenploegen op de been te krijgen. Wat begon als een oproep op Facebook voor een clinic heeft zich inmiddels ontwikkeld tot ruim 50 ingeschreven meiden als clubleden”, aldus voorzitter Peter. “Inmiddels is bekend dat er komend seizoen door de komst van een aantal dames weer een Dames 1 kan worden ingeschreven, hoe leuk is dat! En we blijven bezig. In deze juni-maand worden nog meer voetbalclinics gegeven in samenwerking met de Heerjansdamse basisscholen KJS en mogelijk ook de Rank. Ook dit weer onder bezielende gedrevenheid van Serge Willemstein. Ook hier zien we volop positieve energie in onze bruisende club” vult Viktor aan.

Hoe is het voor eigen talent uit de jeugd? (9)

Een van de grote jeugdtalenten is Justin van de Berg die vorig jaar al op 17-jarige leeftijd in de hoofdmacht debuteerde. “Bij Heerjansdam kent iedereen elkaar, dat zie je niet vaak. Ik wil graag een basisplek in het eerste krijgen, maar ik wil me vooral blijven ontwikkelen en het beste uit mezelf halen. Dat is het belangrijkste.” Een van de andere parels uit de eigen jeugd die terugkeert na een uitstap van een paar jaar bij SC Feyenoord, is de 19-jarige Jarno Visser. “Het voelt net als thuiskomen, omdat ik hier altijd met heel veel plezier in de jeugd heb gevoetbald.” Inmiddels heeft Jarno ook aangeboden om als A-selectiespeler te komen helpen training geven aan de jeugd, wat zijn clubliefde verder onderstreept. Door Jarno’s komst naar de Molenwei speelde hij ook een belangrijke rol bij vier andere Feyenoorders die net als hij ook enthousiast werden om voor Heerjansdam te komen spelen!

Wat is uniek aan deze club (10)?

Aan het woord komt een van de coryfeeën, Rob Snijders. Hij was basisspeler in het Heerjansdamelftal dat landskampioen werd in 1989, was jarenlang jeugdtrainer die veel aandacht besteedde aan Wiel Coerver-techniekmethode en is al weer jaren betrokken als teamarchitect met zijn rol in de Technische Commissie die de A-selectie samenstelt en de hoofdtrainer helpt selecteren en aantrekken. “Ik vind het heel leuk om jongens bij elkaar te zoeken en enthousiast te maken met elkaar iets willen opbouwen. Is niet altijd makkelijk, maar ook komend seizoen denk ik dat deze eigenschappen in de nieuwe groep aanwezig zijn en hopelijk eruit komen. Een selectie waarmee onze nieuwe trainer Jonathan Jonk goed aan de slag kan. Zijn voetvalvisie sluit goed aan op wat wij willen. Ga er vanuit dat de nieuwe groep, met deze jonge ambitieuze trainer, er echt alles uit gaat halen wat er inzit. Waar mogelijk aanvallend voetbal met als uiteindelijk doel: winnen!

Deze club Heerjansdam betekent veel voor mij. Mooie club met een evenzo mooi voetbalverleden en waar ik mij erg goed thuis voel. Als je om half 3 op het hoofdveld staat en om je heen kijkt moet je bedenken dat het geen straf is om op ons sportpark te spelen. Je moet trots zijn om voor Heerjansdam te mogen spelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden