Wie heeft een kas of weiland beschikbaar, zodat Eglantine weer kan oefenen? (Foto: pr)
Wie heeft een kas of weiland beschikbaar, zodat Eglantine weer kan oefenen? (Foto: pr) (Foto: )

Eglantine 'zoomt' door, in afwachting op kas of weiland

Zwijndrecht - Het is woensdagavond 20.00 uur. De zangeressen van Eglantine starten hun PC's en tablets op: oortjes in, koptelefoons op, koffie of thee binnen handbereik: de online repetitie kan beginnen!

“Vanaf 12 maart hebben wij de fysieke repetities stilgelegd,” vertelt Christine van het Zwijndrechtse koor Eglantine. “Een aantal weken later hielden we onze eerste online repetitie.”

“Eerst waren we nog vol hoop dat we online ook zouden kunnen zingen, maar dat bleek al snel niet mogelijk,” grinnikt Anita. “Ondanks de mooie technieken hebben alle programma’s een vertraging, waardoor samen zingen een grote puinhoop wordt.”

“Omdat we een sociaal betrokken groep zijn, hebben we daarom onze eerste repetities gebruikt om lekker bij te kletsen,” zegt Jeanita, dirigente van Eglantine. “We zijn een groep met veel jonge moeders en die stonden opeens voor de opgave thuis les te moeten geven. Het was fijn om onze ervaringen in de ‘nieuwe’ wereld te kunnen delen.”

Gelukkig konden de zangeressen snel de weg naar het zingen terugvinden.

“Om toch muzikaal bezig te zijn, bedacht koorlid Marian de ‘Eglantine Challenge’,” vertelt Anita. “Elke repetitie is er een ander thema waar iedereen op haar eigen manier invulling aan kan geven. De een maakt een uitgebreid filmpje met ‘special effects’ en de ander stuurt een audio bestand in. Gezamenlijk kiezen we een ‘winnaar’, die het thema van de volgende keer mag bedenken.”

“Ja,“ lacht Christine. “Het is elke keer weer een verrassing wat iedereen instuurt. Doordat we elkaar nu niet fysiek ontmoeten, leren we elkaar op een heel andere manier kennen.”

Jeanita begint te lachen: “Door de online repetities zien we sowieso letterlijk meer van elkaar. Bij de een komen de kinderen even zwaaien, bij de ander loopt de kat door het beeld.” Anita en Christine beginnen ook te lachen. “Of die ene keer dat een van de echtgenoten enthousiast de vaatwasser in ging ruimen,” vertelt Anita. “Dat werd een onverwachts slagwerk-concert!”

Even vliegen de anekdotes over ritselende blaadjes, vallende tablets en ‘die keer dat iemand knapperige koekjes at’ over tafel: online samenkomen zit vol verrassingen.

Maar ja, een koor is toch voornamelijk opgericht om sámen te zingen. En juist dat kan nu niet. Wat betekent dit voor de (nabije) toekomst?

“Op dit moment wordt er steeds meer bekend over de COVID-19 gerelateerde risico’s van zingen,” legt Jeanita uit. “Het advies is een ingewikkelde rekensom met ruime onderlinge afstand, een totale afmeting van de oefenruimte met een minimum aantal m3 per persoon en voldoende ventilatie. En ja, het is zo ingewikkeld als het klinkt!”

“Jeanita volgt de ontwikkelingen via VirMus.nl en Koornetwerk.nl op de voet!” voegt Christine toe. “Voor ons betekent het, dat binnen samen zingen op dit moment niet kan. We zijn daarom op zoek naar een weiland of kas waar we gebruik van mogen maken.”

Om toch zinvol bezig te zijn in deze vreemde tijden duiken de zangeressen dieper in de achtergrond van de muziek waar aan gewerkt wordt, om de beleving te vergroten.

“We werken onder andere aan het Largo van Dvorák, dat als stemmenkoor gezongen is in de Jappenkampen,” vertelt Christine. “Zeker bij dit muziekstuk is deze verdieping een enorme verrijking!”

“Daarnaast werken we ook aan onze techniek,” voegt Anita toe. “Wanneer iedereen de microfoon uitzet, kun je zelf zingen en bespreken wat je ervaart. Het is een karig alternatief, maar in ieder geval werken we weer met onze stem.”

“En natuurlijk ons eerste online-koor-lied!” glimt Jeanita. “Door allemaal apart onze partij in te zingen en deze samen te voegen, hopen we binnenkort ons eerste online-koor-lied op Facebook te kunnen presenteren!”

“Het is echt een heel gepuzzel,” lacht Anita. “Timing is alles, maar zonder dirigent is dat erg lastig.”

“En dan moet het natuurlijk ook technisch bij elkaar gevoegd worden,” Christine knikt grinnikend naar Jeanita. “Een dirigent moet in deze tijden echt van álle markten thuis zijn!”

“Maar het is zó fijn om onze stemmen weer samen te horen!” zegt Jeanita glimlachend. “We kijken er ontzettend naar uit om straks weer live samen te mogen zingen. En tot die tijd zoomt Eglantine gewoon door!”

Wie een weiland of kas beschikbaar heeft, kan een bericht sturen naar eglantine@jeanitavaneijsden.nl.
Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/EglantineZwijndrecht

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden