JoAnne. (Foto: Privé)
JoAnne. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

JoAnne maakt rouwjurkjes voor overleden kindjes

Zwijndrecht - De Zwijndrechtse JoAnne van der Est maakt samen met een groep vrijwilligers van trouwjurken, jurkjes voor overleden kindjes, slaapzakjes en speciale uitvaartmandjes. Met haar stichting Angel Gowns by Floor-de-Lis helpt zij ouders met de nazorg als hun kindje is overleden. 

Door Eline Lohman

Als geen ander weet JoAnne wat de impact is van een verlies in directe kring. Zij verloor namelijk haar kleindochter. Toen is ook het idee ontstaan om rouwjurkjes te gaan maken voor overleden kindjes. Er komt nog altijd veel emotie los voor JoAnne.

Behoefte

In 2016 overleed JoAnne’s kleindochter. Door deze ervaring wisten wij dat ziekenhuizen kampten met gepaste kleding. “Ik dacht: dit moet anders. In 2017 begon ik met gesprekken met ziekenhuizen over waar behoefte aan was. Daaruit kwam het idee uit om rouwjurkjes en uitvaartmandjes te gaan maken. Voor kindjes overleden tijdens de zwangerschap, geboorte of prematuurtjes die hier eventjes hebben mogen zijn.”

Ondenkbaar verlies

JoAnne: “Op de NICU afdeling voor te vroeg geboren kindjes, of kraamafdelingen, krijgen families helaas ook te maken met het ondenkbare verlies van hun baby. Wij helpen bij het ontzorgen van ouders met de Angel Gowns in deze droevige tijd. Omdat deze kindjes te klein zijn voor de reguliere kleding, verzorgen wij setjes voor een waardig afscheid. Het is ondenkbaar, dat men gedurende dit verlies naar een winkel moet gaan. Behalve Angel Gowns maken wij ook Cocoontjes en voor de allerkleinsten Angel Wings. Ook maakt een groep vrijwilligers mutsjes, mandjes, slofjes en geurpoppetjes (Roellies) passend bij de Angel Gowns en voor de baby’s op de NICU afdeling en kraamafdeling. Wekelijks brengen of sturen we mandjes weg. Het is een stukje nazorg, die ziekenhuizen via ons kunnen bieden. Daar was namelijk nog weinig voor. Dat kan men de ziekenhuizen niet kwalijk nemen, maar op deze manier denken wij wel mee en verlaat een overleden kindje waardig het ziekenhuis.” 

Emotie

Het is voor de vrijwilligers en JoAnne niet gemakkelijk om de gedoneerde trouwjurken te vermaken tot de Angel setjes. Behalve de mandjes, komt er heel veel tijd en werk bij kijken. “Er komt tijdens het vermaken soms wel eens emotie los, je weet waar je het voor doet.” 

Zeven dagen per week

JoAnne is zeven dagen per week bezig voor haar stichting. “Floor-de-Lis is een ANBI stichting, dus donatie zijn zeer welkom. De stichting kan niet terugvallen op subsidies. We maken alles heel persoonlijk en elk Angelsetje is uniek. Er ontstaan geregeld gesprekken met ouders en soms ontstaat er echt een band. De spulletjes die wij klaar hebben, doneren wij aan de ziekenhuizen, zodat ze een voorraad hebben. We krijgen ook aanvragen direct van ouders. Ook de kleinsten onder ons verdienen een waardig afscheid.” 

Locatie nodig

Voor de stichting heeft de Zwijndrechtse een grote wens. “We hebben een locatie nodig waar wij vanuit kunnen opereren, workshops kunnen geven, belangstellenden kunnen ontvangen. De voorraad ligt nu bij ons thuis en dat is niet handig, omdat dat alles steriel moet zijn. Het pand dat we nu huren en enkel gebruikt kan worden als opslag, is in zeer slechte staat, het regent binnen bijna net zo hard als buiten. Wij kunnen in dit pand geen ouders ontvangen en wij zouden dat wel willen, zodat wij meer voor de ziekenhuizen kunnen betekenen.”

ANBI-stichting

ANBI-stichting Angel Gowns by Floor-de-Lis doneert aan 17 ziekenhuizen in het hele land. De stichting draait zonder subsidies en is afhankelijk van giften. Zie voor meer informatie www.floor-de-lis.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden