De boerderij van S. van Dam in Kijfhoek in betere tijden. Een aquarel van J. Verheuld dzn.
De boerderij van S. van Dam in Kijfhoek in betere tijden. Een aquarel van J. Verheuld dzn. (Foto: )

Historisch Zwijndrecht: boerderijbranden

  Historie

Het is 2 augustus 1932. Na een mooie zomerse dag inspecteert boer J.L. Visser het hooi in de hooischuur naast de enorme woonboerderij aan de Rotterdamseweg 102, die hij heeft gepacht van J. Reijerse. Het hooi ligt hier in grote voorraden (ruim 60.000 kilo) opgestapeld. Al eerder heeft men gevreesd voor een branduitbraak.

Door Maurice de Jongh

Zo zijn er zelfs al mensen van de verzekering langs geweest om de situatie te beoordelen. Onder het mom van “het zal allemaal wel loslopen”, vertrokken zij echter ook weer.

In de schuur treft boer Visser een zeer alarmerende situatie aan. Er komen grote rookwolken uit de broeiende hooistapel. Snel wordt de knecht gesommeerd de brandweer te waarschuwen en zelf begint boer Visser meteen met blussen. Binnen luttele minuten heeft de brand zich verspreid over de andere gebouwen op het erf. Men kan niets anders doen dan de vuurzee gecontroleerd te laten uitbranden.

Een dag later wordt de ravage pas echt duidelijk. De hooischuur, een wagenschuur, waarin een dorsmachine, een maaimachine en enkele wagens staan en de woonboerderij zijn in vlammen opgegaan. Ook hebben vier kippen de vlammen niet overleefd. Gelukkig zijn boer Visser, zijn vrouw en drie kinderen ongedeerd.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog zien we veel van dit soort boerderijbranden in het toen nog tuindersdorp Zwijndrecht. Deze boerderijen waren voor de tuinders van groot belang: er werd in gewoond en gewerkt, maar ook werden er machines en (winter)voorraden opgeslagen. De vaak oude gebouwen (sommige boerderijen dateerden uit de zestiende eeuw) waren niet brandveilig en de brandweerlieden, die slechts over enkele spuiten beschikten, konden de vlammenzeeën nauwelijks bedwingen. Zo brandde ook nog in 1932 de kapitale boerderij van de landbouwer C.C. Timmer uit, die gelegen was aan de Lindtsebenedendijk.

Kijfhoek

Een jaar later was het de beurt aan de boerderij van S. van Dam in Kijfhoek, die volledig uitbrandde en aan een aantal kippen en twee varkens het leven kostte.

De boerderijbrand die de lezer zich wellicht nog het best voor de geest kan halen, is die de familie Pons aan de Lindtsebenedendijk overkwam. In de nacht van 21 op 22 juni 1945 sloeg de bliksem in de bijschuur. Door het opspattende brandende riet van de daken sloegen de vlammen binnen enkele minuten over naar de woonboerderij. Brandweer en bewoners tot diep in Meerdervoort hielpen mee met het blussen van de brand, maar het mocht niet baten. De zestiende-eeuwse boerderij en de bijschuren brandden volledig uit. (Bron: Rotterdamsch Nieuwsblad)

Historische Vereniging Zwijndrecht: De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55, 3332 AC Zwijndrecht, tel. 078-6125681. Gesloten tot 1 september vanwege corona. www.swaen.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden