Foto:

Lezing Humanistisch Verbond over 'goed ouder worden'

  Ingezonden

Verslag van een lezing door Jentie Kraamer, specialist ouderengeneeskunde, van het Humanistisch Verbond Drechtsteden. De lezing vond woensdag 15 juli plaats.

“We willen allemaal oud worden en jong blijven”, zei de inleider van de avond.                    

Jentie Kraamer, geriatrisch arts met humanistische roots in onze regio, onderzoekt, schrijft en werkt met ouderen, keek een beetje bedenkelijk bij die zin en in haar lezing over goed ouder worden, werd duidelijk waarom. 

“Tik maar eens in, goed ouder worden en er staan steeds lijstjes met drink genoeg, beweeg en smeer crèmes op je huid. Ik denk dat goed ouder worden niet gaat over jong blijven, maar over goed leven als oudere. Daar wil ik het over hebben.”

Wat helpt bij goed ouder worden is actief zijn en ruim eiwit eten: 150 minuten per dag bewegen. Wandelen is goed genoeg. Eiwitten zitten vooral in peulvruchten, zuivel, vlees, vis en ei zitten. 

Goed ouder worden gaat over meer dan fit blijven. Het gaat over gelukkig zijn met de fase in je leven. Onze samenleving kent heel veel stereotypen over ouderen: als je ouder bent, word je milder, wijzer, ervaren, maar ook trager en vergeetachtig. Maar wat zegt dat nu?

In andere landen, landen waar Kraamer onderzoek deed en werkte, zoals Cuba, worden ouderen gestimuleerd te bewegen en sociaal betrokken bij activiteiten. Daar zijn weer hele andere stereotypen.

In Japan (en andere gebieden waar veel mensen erg oud worden, de zogenaamde bluezones) kent men het begrip Ikigai een samenvoeging van het woord iki dat leven betekent, en gai dat staat voor waarde, effect of nut. 

Ikigai gaat ervan uit dat een mens in balans is als hij doet wat hij fijn vindt, waar hij goed in is, en waar de samenleving iets aan heeft. Als je in balans bent, leef je goed, in welke fase van het leven je ook aangekomen bent, is de gedachte.

Het publiek werd uitgenodigd na te denken over Ikigai met de vragen: waar ben jij goed in, waar hou je van en wat heb je de wereld te bieden? 

Mooie vragen voor alle fasen in je leven, dachten we.

Na de pauze vertelde Kraamer over de vragen die zij krijgt rondom levenseinde. Ze benadrukte dat het belangrijk is om je omgeving goed te betrekken bij de keuze die je daarin maakt. Van belang is dat zij en je huisarts weten wat je wilt als je in de laatste fase van je leven komt. Kraamer traint artsen om hier goed aandacht aan te besteden met patiënten. Dat voorkomt onduidelijkheid. En ieder is vrij de keuze te maken die hij daarin wil maken. Ze verwijst naar de site van het Nederlands Huisartsengenootschap en de informatie die daar te vinden is. Die informatie is niet alleen van belang voor huisartsen maar ouderen die na willen denken over de laatste fase van hun leven kunnen er zeker tips uit halen. 

Zie:

https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/toolkit_acp_mbt_het_levenseindeokt_2017.pdf

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden