Mohammed Benzakour voor het flatgebouw, waar hij woont en werkt.
Mohammed Benzakour voor het flatgebouw, waar hij woont en werkt. (Foto: )

Schrijver Mohammed Benzakour: 'Thuiswerken was onmogelijk!'

  Nieuwsflits

Zwijndrecht - Schrijver en journalist Mohammed Benzakour heeft van de rechter gelijk gekregen over de overlast die hij als ZZP'er ondervindt tijdens de ingrijpende renovatie van de flats aan het Oudplein en Gerbrandyplein. Woningstichting Trivire moet hem 6000 euro compensatie betalen. Benzakour strijdt door.

Door Trudy Wehrmeijer

Trivire kondigde de ingrijpende renovatie, waarbij de woningen beter worden geïsoleerd en badkamer en keuken worden vernieuwd, vorig jaar bij de bewoners aan. “Als je akkoord ging, kreeg je een elektrische kookplaat en oven”, meldt de schrijver. Hij ging akkoord, net als de meerderheid van de 392 bewoners van zijn flat.

Bouwput

“De renovatie gebeurt in bewoonde staat en wat dat betekent ervaren de bewoners nu al meer dan een jaar en drie maanden. De voor- en achterkant van de flat zijn een soort bouwput, de parkeerplaatsen worden deels in beslag genomen door wagens en materiaal van de aannemers en vanaf half acht ’s morgens zaten we maandenlang in de geluiden van boren, drillen en zagen. Die geluiden hoor je door het hele gebouw, ook als het niet in je eigen flat plaatsvindt. Bouwvakkers liepen heen en weer over de balkons, waar de tussenschotten weg waren gehaald en bouwliften stonden voor de ramen en zoefden op en neer.”

Badhuis

Veel overlast ontstond ook als de eigen woning van bewoners aan de beurt was voor de renovatie van keuken en badkamer. “Mensen moesten alles inpakken en afdekken en bivakkeerden noodgedwongen enige weken alleen in een zijkamertje met een campingtoilet en een kampeer-kooktoestel. Douchen moest in het badhuis dat beneden was ingericht.”

Onhoudbaar

Voor Benzakour ontstond een onhoudbare situatie. “Ik ben ZZP'er en werk vanuit huis. Ik schrijf columns en reportages en werkte aan mijn laatste boek De ogen van Fadil. Doorwerken was door al die herrie en overlast onmogelijk.” De suggestie van de projectleider om dan maar in het badhuis of in de bibliotheek te gaan werken, wees Benzakour van de hand. “Ik kan niet dagelijks mijn computer, printer en boeken meesjouwen en in de bibliotheek mag ik niet bellen.” Hij vluchtte naar vrienden, bivakkeerde een tijdje in een hotel en eiste compensatie bij Trivire.

Uiteindelijk kwam de zaak onlangs voor de rechter. Die kende hem de landelijke verhuisvergoeding van 6000 euro toe.

Corona

“Die uitspraak heeft gevolgen voor alle mensen in Nederland, die thuis werken. Dat zijn er steeds meer, zeker nu met het coronavirus. De uitspraak betekent dat bij overlastgevende situaties ook moet worden gekeken naar de gevolgen voor al die mensen.”

Toch is Benzakour nog niet tevreden.

“De hele renovatie heeft veel overlast en frustratie opgeleverd voor bewoners. De huur is gewoon doorgegaan, inclusief 25 euro huurverhoging vanwege de beter isolatie. Het enige gebaar dat is gemaakt is dat de jaarlijkse huurverhoging niet op 1 juli maar op 1 augustus in gaat. Het is bijna een belediging. Ik wil mij er sterk voor maken dat alle bewoners een vergoeding krijgen of enkele maanden geen huur hoeven te betalen”.

Werk

Mohammed Benzakour schrijft columns in NRC. Zijn laatste boek is de verhalenbundel De ogen van Fadil. Van zijn hand verschenen eerder Yemma (2013 en de roman De koning komt (2015), waarmee hij de ANV Debutantenprijs won. In 2018 verscheen Tien op een ezel, een boek over Marokkaanse spreekwoorden en gezegden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden