Lege velden tot in ieder geval 1 april.
Lege velden tot in ieder geval 1 april. (Foto: )

Coronavirus maakt regio 'sportloos'

  Sport

Sportclubs berusten in tijdelijke inactiviteit

Jan J. Timmer

Lege sporthallen, verstilde sportcomplexen; de maatregelen om het Coronavirus in te dammen houden ook sportend Nederland in hun ban. Vrijwel alle verenigingen hebben hun activiteiten opgeschort tot in in ieder geval 6 april. Ook voetbalvereniging VVGZ en gymnastiekvereniging O&O nemen het zekere voor het onzekere.

zwijndrecht - "Het is zoals het is en de instructies vanuit het RIVM en de regering zijn helder", zegt Marc Reijmers, voorzitter van VVGZ. "Donderdag zijn we meteen na het nieuws als bestuur bijeen geweest en hebben we de landelijke adviezen vertaald naar onze club. Tot en met 6 april ligt bij VVGZ alles stil. Daarna bekijken we de situatie van week tot week. We hebben daarbij niet alleen met trainingen, wedstrijden en kantine te maken, maar ook met allerlei andere zaken, waaronder de finales van het schoolvoetbaltoernooi medio april en de viering van ons 90-jarige bestaan half juni, alsmede de jubileumgerelateerde activiteiten in de aanloop daar naar toe. In al die gevallen zullen we op tijd moeten anticiperen."

Ook bij gymnastiekvereniging O&O houden ze het laatste nieuws scherp in de gaten en dienen bestuur en trainers/begeleiders snel te schakelen. "Het klinkt misschien raar, maar ik was donderdag dankbaar dat de regering en het RIVM de knoop hadden doorgehakt", vertelt voorzitter Pauline den Hartog. "Daardoor waren wij als bestuur niet de eerste die het vervelende nieuws moest vertellen aan onze leden. Alle activiteiten van peuter- en ouderengym tot en met wedstrijdturnen zijn donderdag stopgezet. De topsporters die zich bij ons voorbereiden op hun mogelijke deelname aan de Olympische Spelen, trainden tot dit weekend wel door, maar daar is zondagmiddag op last van NOC*NSF ook een einde gekomen. Daarmee zadelt de sportkoepel deze in kleine groepjes opererende sporters met een groot probleem op. Een topturner kan het zich fysiek niet permitteren om in de aanloop naar een groot toernooi de dagelijkse trainingen te laten schieten. Er moet iets op gevonden worden dat zij wél kunnen doorgaan met hun voorbereiding. Hoe? Elke dag voor de training een Corona-test afnemen, zou een optie kunnen zijn. Maar nóg veel belangrijker is het dat iedereen binnen onze gymnastiekvereniging gezond blijft." Uiteraard denkt Marc Reijmers er in relatie tot zijn VVGZ exact hetzelfde over. "We voelen ons nu even ontheemd omdat we onze vaste 'voetbalrituelen' moeten missen en de sociale contacten missen, maar laat ook iedereen beseffen dat het een hoger doel dient. Dat vervelende Corina-virus moet zo snel mogelijk worden ingedamd en uitgebannen. Laten we hopen dat dat niet lang meer zal duren. Tot die tijd is het vooral verstandig om rustig en alert te blijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden